prosze o pomoc
Jimmy: Wyznacz x tak, aby log2,log(2x−1),log(2x+3) tworzyły ciąg arytmetyczny.
27 lis 19:42
mi: | | log2+log(2x+3) | |
log(2x−1)= |
| |
| | 2 | |
log(2
x−1)
2=log2(2
x+3)
2
2x−2*2
x+1=2*2
x+6
2
2x−4*2
x−5=0
2
x=t t>0
t
2−4t−5=0
Δ=16+20=36
2
x=5
x=log
2 5
27 lis 20:04
kasandra:
założenie 2x −1 >0 i 2x +3 >0 => x€R
i 2x >1 => 2x >20 => x >0
założ: x >0
a, b, c −−− tworzą ciag arytm. => 2b = a+c
to: 2log(2x −1) = log2 + log(2x +3)
log(2x−1)2 = log2*(2x−3)
to: (2x−1)2 = 2(2x +3)
podstawiamy : 2x = t
t2 −2t +1 = 2t +6 => t2 −4t −5=0 Δ= 36 √Δ=6 t1= 5 v t2= −1−−−
odrzucamy
to: 2x = 5 => x = log25 >0
odp: x = log25
sprawdzamy:
a1= log2 a2 = log(2log25−1) = log(5 −1) = log4
a3 = log( 2log25+3)= log(5+3)= log8
a2−a1 = a3 −a2 =r
log4 −log2= log8−log4
log42= log82
log2 = log2 = r
zatem wszystko gra:
dla x = log25 wyrazami ciągu są : log2, log4, log8 i r= log2
27 lis 20:09