matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomian
mat:
Rozłóż na czynniki liniowe wielomian: W (x) = 8x
3
− 12x
2
− 20x + 30
28 lis 13:38
Godzio:
4x
2
(2x−3) − 10(2x−3)=(2x−3)(4x
2
−10) =(2x−3)(2x−
√
10
)(2x+
√
10
)
28 lis 13:44