Parametry - bardzo proszę o pomoc
Ania: Dla jakich wartości parametru m układ równań 2x − 3y = 3, x + 2y = 5, x + y = m +2 ma
dokładnie jedno rozwiązanie? Podaj to rozwiązanie.
27 lis 23:32
Nikka: chyba za dużo tych równań... są tylko dwie niewiadome a trzy równania... na pewno dobrze
spisałaś?
27 lis 23:38
Basia:
2x−3y=3
x+2y=5 /*(−2)
2x−3y=3
−2x−4y=−10
−−−−−−−−−−−−−−−−−
−7y = −7
y=1
x+2*1=5
x=3
układ tych dwóch równań ma jedno i tylko jedno rozwiązanie
x=3
y=1
trzecie równanie musi być dla tych x,y prawdziwe
stąd
3+1=m+2
m+2=4
m=2
=============
27 lis 23:40
Godzio:
2x−3y=3
x+2y=5 −> x=5−2y
x+y=m+2
10−7y=3 −> −7y=−7 −> y=1
x+y=m+2
x+2=5 −> x=3
3+1=m+2
2=m
dla m=2
y=1
x=3
27 lis 23:41