oblicz
Hanka: oblicz i określ czy wynik należy do zbioru liczb W (liczb wymiernych)czy R/W(liczb
niewymiernych)
a) 172 5/6−170 1/3 +3 5/12
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
0,8 razy 0,25
b) 2−2razy(0,5)−5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
64 1/6
c) (√3+2)(2√3−3)
d) (√48−2√27+√12)(√5+2−√75)
27 lis 22:57
AROB: pomagam
27 lis 23:13
AROB: | | | | 5 | | 1 | | 5 | | 172 |
| − 170 |
| + 3 |
| | | | 6 | | 3 | | 12 | |
| |
a) |
| = |
| | 0,8 *0,25 | |
| | | | 10 | | 4 | | 5 | | 172 |
| − 170 |
| + 3 |
| | | | 12 | | 12 | | 12 | |
| |
= |
| = |
| | 0,2 | |
| | | | 71 | | 355 | |
= |
| = |
| * 5 = |
| ∊ W |
| | | | 12 | | 12 | |
c) (
√3 + 2)(2
√3−3) = 6 − 3
√3 + 4
√3 − 6 =
√3 ∊ R \ W
d)
27 lis 23:32
AROB: | | | | 5 | | 1 | | 5 | | 172 |
| − 170 |
| + 3 |
| | | | 6 | | 3 | | 12 | |
| |
a) |
| = |
| | 0,8 *0,25 | |
| | | | 10 | | 4 | | 5 | | 172 |
| − 170 |
| + 3 |
| | | | 12 | | 12 | | 12 | |
| |
= |
| = |
| | 0,2 | |
| | | | 71 | | 355 | |
= |
| = |
| * 5 = |
| ∊ W |
| | | | 12 | | 12 | |
c) (
√3 + 2)(2
√3−3) = 6 − 3
√3 + 4
√3 − 6 =
√3 ∊ R \ W
d)
27 lis 23:32
Hanka: a przykład d) da się zrobić?
27 lis 23:34
AROB: d) (√48 − 2√27 + √12)(√5 + 2 − √75) =
= √16*3 − 2√9*3 + √4*3)(√5 + 2 − √25*3) =
= (4√3 − 6√3 + 2√3)(√5 + 2 − 5√3) = 0 * (...) = 0 ∊ W
27 lis 23:36