help
Weronika:

Pewien trawnik ma kształt części koła,zaznaczonej na rysunku obok.
Wiadomo też,że odcinek zaznaczony na czerwono wynosi 40m.
Ile opakowań nawozu do trawy trzeba kupić,jeśli jedno opakowanie wystarczy na 1 ar?
26 lis 20:25
Litka: odświeżam
26 lis 20:49
Miszcz Matematyki: Liczymy pole 1/4 kola
Po=1/4 π r2
r√2=40
r=20√2
Po=1/4*π*800
Po=200π
Liczymy pole trójkąta
PΔ=(20√2)2/2=800/2=400
Liczymy pole zacieniowanej (pole 1/4 kola − trojkat)
P=200π−400 m2
Przyjmujemy za π do 3,14
P≈628m2
Zamieniamy na ary
P≈6,28a
Trzeba kupic 7 opakowan
10 sty 19:12