pomóżcie prosze !
Karolina: Oblicz ile jest wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych, które sa podzielne przez 6 lub przez
10
27 lis 19:55
Basia:
liczby podzielne przez 6 mają postać 6n
6n>9 i 6n<100
n>96 i n<1006
n>u3}{2} i n<503
n>112 i n<16,(6)
czyli n=2,3,4,....16
czyli mamy x=15 takich liczb
liczby podzielne przez 10 mają postać
10n >9 i 10n<100
n>0,9 i n<10
czyli n=1,2,3,...9
czyli takich liczb jest y=9
jeżeli jednak wyliczymy x+y=24 to policzymy dwukrotnie te liczby, które są podzielne i
przez 6, i przez 10 czyli musimy jeszcze odjąć od 24 liczbę liczb dwucyfrowych podzielnych
przez
NWW(6,10) = NWW(2*3,2*5) = 2*3*5=30
liczby podzielne przez 30 to: 30, 60, 90
jest ich 3
czyli mamy: 24−3=21
odp. 21
28 lis 00:35
kasandra:
Witam Basiu

ja tego typu zad. rozwiązuję tak:
liczby dwucyfr. podzielne
przez 3: {12, 18, 24,.............. , 96}
2*6= 12 3*6= 18 4*6 = 24 .......... 16*6=96
to ilość ich jest 16 −1 =
15
podzielne przez 10: {10,20,30,........ , 90}
ilość ich:
9
podzielne przez 30 : { 30, 60, 90}
ilość ich jest:
3
łącznie takich liczb jest: 15 +9 −3 =
21
28 lis 01:11
Basia:
A jakby chodziło o liczby dziewięciocyfrowe ? lub ≥100 i ≤100 000 000 ?
28 lis 01:14
28 lis 01:20
Eta:
To tak samo ,
kalkulator do ręki i dzielisz pierwszą przez 6 i ostatnią

Dobranoc
28 lis 01:23