trójmian kwadratowy
NoName: Wie ktoś jak obliczyć współczynniki trójmianu kwadratowego y=ax2+bx+c wiedząc,że do wykresu
tego trójmianu należą punkty A(1,3) i B(3,5) oraz, że ma on największą wartość w punkcie
x=1,5?
18 lis 16:14
Basia:
xw = 1,5 = 32
xw = −b2a
−b2a = 32 /*2a
−b = 3a /*(−1)
b = −3a
−−−−−−−−−−−−−−−
y=f(x) = ax2 − 3ax + c
f(1)=3
f(1) = a*12−3a*1+c = a−3a+c =−2a+c
−2a+c = 3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f(3)=5
f(3) = a*32−3a*3+c = 9a−9a+c = c
c=5
−2a+5 = 3
−2a = −2
a=1
b = −3a
b=−3
18 lis 16:25
xxx: ax2
28 lis 12:32