funkcja kwadrat
Basia ;): Mam mały problem z tym zadankiem. Prosiłabym tylko o wskazówkę jak owe zadanie zacząć.
Wykres funkcji kwadratowej f przecina oś rzędnych w punkcie (0,−3), natomiast wierzchołek
paraboli ma współrzędne (2całe i 1/4, 3/8)
a) podaj wzór funkcji w postaci kanonicznej
b) wyznacz przedziały, w których funkcja f przyjmuje wartości ujemne.
26 lis 21:30
Basia ;): ponawiam prośbę.
26 lis 21:38
ratatatata: chwilunia
26 lis 21:44
Basia ;): Da się je zrobić ?

To zadanie jest bardzo ważne dla mnie, bo jutro dostane 1 jak go nie będę
mieć
26 lis 21:50
ratatatata: z współrzędnych wierzchołka wylicz sobie do postaci kanonicznej punkty p i q a dokładniej już
nie musisz liczyć bo masz podane

potrezbujesz jeszcze tylko a czyli współczynnik kierunkowy
... pomyśl sama jak nie wymyślisz jak go obliczyc to pomogę
26 lis 21:51
Basia ;): p= 9/4 a q= 3/8
Pewnie źle myślę ale może podstawić punkty:
−3=a(0−9/4)
2+3/8
26 lis 21:56
ratatatata: no p i q dobrze
26 lis 21:57
ratatatata: f(x) = a(x −2,1/4)
2 + 3/8 jak podstawisz do kanonicznej to ci zostanie do wylicznia "a" tak
więc wiemy jeszcze że dla argumentu 0 przyjmuje wartość 3 ,zatem:
f(0) = 3 to musisz sobie wyliczyć ze wzoru głównego i będziesz miała kanoniczną z głowy
26 lis 21:58
Basia ;): ale to podstawienie punktu w którym się przecina ta parabola to dobrze czy nie ?
26 lis 21:58
Basia ;): będziesz jeszcze ? Chciałabym żebyś mnie sprawdził jak sobie wyliczę
26 lis 22:00
ratatatata: no na to samo wychodzi więc chyba dobrze
26 lis 22:01
ratatatata: a do drugiego to jak narysujesz wykres z tej postaci kanonicznej korzystając to patrzysz gdzie
jest mniejsze od 0 i to są te dokładnie te przedziały
26 lis 22:03
Basia ;): niewiem sama a mi wyszło 48/75 chyba źle
26 lis 22:08
ratatatata: poczekaj sprawdzę
26 lis 22:11
ratatatata: a powinno wyjść 2/3
26 lis 22:13
ratatatata: −3=a(0−9/4)2+3/8
−3=81a/16+3/8
−27/8=81a/16 ///:81/16
27/8*16/81=a
a=2/3
26 lis 22:14
Basia ;): hmm

napewno dobrze robię podstawiając −3=a(0−9/4)
2+3/8
26 lis 22:15
Basia ;): yyhhyymmm

no to ok a mam czyli teraz deltę x1 x2 p i q mam. Narysować wykres i gdzie jest
mniejsze od zera to mają być te przedziały?
26 lis 22:16
ratatatata: tak tam gdzie jest mniejsze od zera to sa te przedziały
26 lis 22:18
ratatatata: w której Ty jesteś klasie że robicie funkcje kwadratową

26 lis 22:19
26 lis 22:21
ratatatata: nie ma za co

hehe to ciekawe ze w drugiej dopiero

polecam się na przyszłość
26 lis 22:23