zadania
tofik: Witam, mam problem z paroma zadańkami, bo z matmy jestem cieniutki, bardzo proszę o pomoc w
tych zadań, z góry dziękuje.
1. wiedząc że log2=0,30 i log3=0,48 oblicz: log623
2. przyjmując że a=log3 10 i b=log35, wyraź za pomocą a i b wartość logarytmu: log3500
3. zapisz za pomocą jednego logarytmu wyrażenie: 2loga2
4. oblicz: 2log36−log34
5. wykaż że a jest liczbą całkowitą, gdy: x=log5125−2log55
6. oblicz x, gdy: log2564=x
7. do wykresu funkcji wykładniczej określonej wzorem y=ax, należy punkt P. Oblicz a, gdy:
P=(2,9)
8. naszkicuj wykres funkcji określonej wzorem: y=−3x
25 lis 11:25
Nikka: | | 20 | |
1. log |
| = log20 − log 3 = log (2*10) − log3 = log2 + log 10 − log 3 = log 2 + 1 − log 3 |
| | 3 | |
=... dokończ
2. log
3500 = log
3(5*100) = log
35 + log
3100 = log
35 + log
310
2 =
= log
35 +2 log
310 = dokończ
25 lis 11:42
tofik: odświeżam
25 lis 18:02
Nikka: nie dokończyłeś? czy następnych nie potrafisz rozwiązać?
25 lis 18:11
tofik: następnych nie potrafię rozwiązać, jak mówiłem z matmy jestem beznadziejny
25 lis 19:13
tofik: odświeżam
26 lis 20:04
Monika: 4.
log3 62 − log3 4 = log3 624 = log3 9 = 2
26 lis 20:45
Monika: 6.
log256 4 =x ⇒256x=4⇒ x = 14
26 lis 20:48
Monika: w 6 na samym poczatku miało być logarytm o podstawie 256 z liczby 4 miało być

źle mi się
zapisało
26 lis 20:50
Monika: 7.
y = ax
9=a2 więc a =3
26 lis 20:52
Monika: 3.
log a 22 = log a 4
26 lis 20:58
Monika: 5.
po przekształceniu wyjdzie ze log5 5 =1 a jest w podstawie logarytmu wiec a =5 jest liczba
calkowita
26 lis 21:00
xxx: ∊∊∊∊∊∊∊∊∊αααααββsdfdsf⇒⇒sdf⇔f⇔sd⇒ds≥≥≥≈≈∑∑s∑∑
26 lis 21:06
26 lis 21:43