układ rownan
Mateusz: Mam pytanie
jak rozwiązac ten układ:
a1(1+q+q2)=19
a12(1+q2+q4)=133
27 lis 10:36
Nikka: a jakie było zadanie ?
27 lis 10:52
Mateusz: Suma trzech liczb tworzących ciąg geometryczny jest równa 19 a suma kwadratów tych liczb jest
równa 133 jakie to liczby
a wyjsciowy układ ułozyłem taki
{a1+a1*q+x*q2 = 19
{a12 + x*q2 + a1*q4 = 133
nie wiedziałem jak ten układ rozwiązac kaz wyciągnął/eła a1 przed nawias i tak jak wyzej ale
co z tym dalej zrobic odpowiedz mam na to zadanie te liczby to 4,6,9 lub 9,6,4
27 lis 11:00
Miś:
z (1) równania wyliczasz
wstawiasz do (2)
| | 19 | |
( |
| )2 * (1 + q2 + q4) = 133
|
| | 1 + q + q2 | |
| | q − 1 | | q6 − 1 | |
192 * ( |
| )2 * |
| = 133
|
| | q3 − 1 | | q2 − 1 | |
upraszczamy:
| | q − 1 | | q3 + 1 | |
361 * |
| * |
| = 133
|
| | q3 − 1 | | q + 1 | |
dalej
| 1 | | 133 | |
| * (q2 − q +1) = |
|
|
| q2 + q + 1 | | 361 | |
dalej
361q
2 − 361q + 361 = 133 q
2 +133q +133
dalej
228q
2 −494q +228 =0
Δ = 36100
√Δ=190
q
2 = 1,5
teraz wylicz sobie sam a
1
Mnie dla q = 1,5 wyszło a
1= 4
27 lis 11:47
Mateusz: Acha tez myslałem zeby tak własnie zrobic poedzielic przez współczynnik przy niewiadomej potem
wstawic do drugiego ale potem mi nie wychodziło bardzo ci dziękuje
27 lis 11:49
27 lis 11:50