nierownosci
as: rozwiaz nierownosc;
1) √3(x − 1) > √12x
2) (√3 − x)(√3 + x) < 4 − (√3 − x2)
28 lis 15:26
ratatatata: √3*(x−1) >
√12x /
2
3x
2−6x+3>12x
2
−9x
2−6x+3>0
Δ=36+108=144
√Δ= 12
28 lis 16:00
ratatatata: drugi przykład na takiej samej zasadzie sam/a spróbuj rozwiązać
28 lis 16:02
as: to jest zle rozw., nie zgadza sie z odp. x∊(−nieskonczonosc, −1)
28 lis 16:04
ratatatata: a tam jest całe wyrażenie √12x pod pierwiastkiem czy też tylko 12 bo nie jestem tego pewny
28 lis 16:09
as: tylko 12
28 lis 16:10
ratatatata: no to juz mam już podaje
28 lis 16:15
ratatatata: √3(x−1)>2√3*x // /√3
x−1>2x
−x>1
x<−1
x∊(−∞,−1)
28 lis 16:16
as: a 2) ?
28 lis 16:33
as: ?
28 lis 17:19
Godzio: prawa strona napewno dobrze napisana ?
28 lis 17:33
as: o, rzeczywiscie drobna pomylka, to ma byc tak:
(√3 − x)(√3 + x) < 4 − (√3 − x)2
28 lis 17:46
as: ?
28 lis 18:21
Godzio:
3−x
2<4−(3−2
√3x+x
2)
3−x
2<4−3+2
√3x−x
2
3<1+2
√3x
28 lis 18:28
as: dziekuje
28 lis 18:32