proszę o pomoc
edytka: 1.Wykres funkcji f(x)=5/(x+1) przesunięto o wektor W=(4,3) i otrzymano wykres funkcji g(x) .
Oblicz i podaj ich dziedzinę .
2. Oblicz pięć wyrazów ciągu , dla którego suma Su=a1+a2+...+an
3. Zbadaj monotoniczność ciągu : a) an=(1−n)/(n+3) b) bn=(n2−1)/(n+2)
Jeśli to możliwe to proszę o wyliczenia . Z góry bardzo dziękuję .
27 lis 11:23
Basia:
ad.1
| | 5 | | 5 | |
g(x) = f(x−p)+q = f(x−4)+3 = |
| +3 = |
| +3 |
| | x−4+1 | | x−3 | |
x−3≠0 ⇔ x≠3
D = R/{3}
ad.2 treść jest niekompletna
ad.3a
| | 1−(n+1) | | −n | |
an+1 = |
| = |
| |
| | n+1+3 | | n+4 | |
| | −n | | 1−n | |
an+1−an = |
| − |
| = |
| | n+4 | | n+3 | |
| −n(n+3)−(1−n)(n+4) | |
| = |
| (n+4)(n+3) | |
| −n2+3n−n−4+n2+4n | |
| = |
| (n+4)(n+3) | |
mianownik ułamka jest dodatni dla każdego n∊N
licznik ułamka jest dodatni dla każdego n∊N i n≥1
czyli dla każdego n∊N i n≥1
a
n+1−a
n > 0
a
n+1>a
n
{a
n} jest ciągiem rosnącym
ad.3b
| | (n+1)2−1 | | n2+2n | |
bn+1 = |
| = |
| |
| | n+1+2 | | n+3 | |
b
n+1−b
n =
| (n2+2n)(n+2) − (n2−1)(n+3) | |
| = |
| (n+3)(n+2) | |
| n3+2n2+2n2+4n−n3−3n2+n+3 | |
| = |
| (n+3)(n+2) | |
| n2+5n+3 | |
| > 0 dla każdego n∊N |
| (n+3)(n+2) | |
stąd
{b
n } jest rosnący
27 lis 13:33