planimetria 4 zadania
zbych: 1 Obwód trójkąta równoramiennego jest rówyn 250. Wiedząc, że ramie tworzy z podstawą taki kat
| | 5 | |
alfa, że tgα = |
| , oblicz pole trójkąta. |
| | 12 | |
2 Podstawa trójkąta ABC ma długość 12. kąty przy podstawie maja miary 30 i 45. Oblicz pole i
obwód tego trójkąta.
3 Długość średnicy koła samochodu wynosi 16 cali .Oblicz ile obrotów w ciągu 20 wykona to koło,
gdy samochód jedzie z prędkością 90 km/h.Zakładamy że π= 3,14.
4 Stosunek długości przekątnych rombu, którego bok ma długość 8 cm, jest równy 4:3. Oblicz pole
tego rombu.
26 lis 13:46
ula:

250=2a+2b
h
2+b
2=a
2
oblicz wszystko razem wylicz h i b i podstaw P=
12h*2b
26 lis 16:55
ula:

α=45
β=30
y=12−x
tg45=
hx=1 → h=x
3x−
√3(12−x)
x(3+
√3)=12
√3
| | 12√3 | | 3−√3 | |
x= |
| * |
| =6(√3−1)
|
| | 3+√3 | | 3−√3 | |
h=6(
√3−1)
P=
12h*12=36(
√3−1)
O=12+a+b
sin45=
ha
sin30=
hb→b=2h=12(
√3−1)
podstaw wszystko
26 lis 17:15
ula: słuchaj na pewno jest to w calach? To strasznie mało i zamiana na km będzie dziwaczna
d=16 cali 1" = 1 cal = 25,4 mm 16 cali=406,4mm
20 m9n=
13 godziny
długość okręgu
l=2πr=πd=3,14*406,6mm
Jaką dtogę pokona koło przez 20 min?
V=
st
ilość obrotów x/l=30km/3,14*406,6mm
26 lis 17:37
zbych: tak jest to w calach dzięki za pomoc
26 lis 19:34