Mając wycinek koła o długości łuku, zawartego między ramionami tego wycinka, wynosi 10cm i
średnicy koła 15cm oblicz ile cm ma łuk o tej samej miarze kąta lecz średnicy o wartości
4,2cm.
(w razie niezrozumienia polecenia mowie że chodzi o obliczenie długości tego czerwonego łuku.)
| LR | R | ||
= | |||
| Lr | r |
| 10 | 15 | ||
= | |||
| Lr | 4,2 |
| 42 | 14 | |||
Lr = | = | = 245 = 2,8 | ||
| 15 | 5 |
| LR | R | ||
= | |||
| Lr | r |
| α | LR | ||
= | |||
| 360 | 2πR |
| α | Lr | ||
= | |||
| 360 | 2πr |
| LR | Lr | ||
= | /:2π | ||
| 2πR | 2πr |
| LR | Lr | ||
= | |||
| R | r |
| 10 | Lr | ||
= | |||
| 15 | 4,2 |
| 10 | 42 | 14 | ||||
Lr =4,2* | = | = | = 2,8 | |||
| 15 | 15 | 5 |