Funkcje - prosze o pomoc
Radek: | | x − 1 | |
Wyznacz dziedzinę, miejsce zerowe i wykres funkcji f(x) = |
| |
| | x2 − 4x + 3 | |
27 lis 23:21
ratatatata: chwila
27 lis 23:24
ratatatata: dziedzina: x2−4x+3≠0
Δ=16−12=4 √Δ=2
x1≠0 x2≠4
27 lis 23:26
ratatatata: x−1=0
x=1
miejsce zerowe
27 lis 23:27
Basia:
x
2−4x+3≠0
Δ=(−4)
2−4*1*3=16−12=4
√Δ=2
x
1=
4−22=1
x
2=
4+22=3
x
2−4x+3=(x−1)(x−3)
D = R/{1;3}
w swojej dziedzinie
| | x−1 | | 1 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | (x−1)(x−3) | | x−3 | |
a to jest hiperbola y=
1x
przesunięta o trzy jednostki w prawo
prosta x=3 jest asymptotą pionową
w punkcie (1,−
12) należy narysować otwarte kółko, bo tam też funkcja nie jest określona
27 lis 23:28
Basia:
ratatatata
niby dlaczego x1=0 ?
ta funkcja nie ma miejsc zerowych
27 lis 23:29
Nikka: poprawka x≠1 i x≠3
D = R \ {1,3}
2. Miejsce zerowe (przyrównujemy licznik do zera):
x−1 = 0 ⇔ x=1
x=1∉D czyli funkcja nie ma miejsc zerowych.
| | x−1 | | 1 | |
3. f(x) = |
| = |
| |
| | (x−1)(x−3) | | x−3 | |
| | 1 | |
Narysuj wykres funkcji g(x) = |
| i przesuń go o trzy jednostki w prawą stronę. |
| | x | |
Pamiętaj o asymptotach − pozioma ma równanie y=0, pionowa x = 3 (wykres funkcji f(x) nie może
przecinać tych prostych).
27 lis 23:36
Godzio:
jeśli już z delty to tak :
27 lis 23:36