ciągi
Nikka: Suma dwudziestu początkowych kolejnych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 4 dają
resztę 1 wynosi
A. 860 B. 840 C. 839 D. 780
nie mam problemu z rozwiązaniem zadania, ale autor podaje jako odpowiedź 780, a mnie wychodzi
860... chciałabym się upewnić czy jest błąd w odpowiedziach...
26 lis 15:02
Eta:
poprawna odp: to na 500% A) ( S20= 860)
26 lis 16:11
Nikka: Eto dziękuję bardzo
26 lis 20:39
26 lis 20:42
Jarek: Musze was dziewczyny rozczarowac. Bo poprawna odpowiedz to 780. Dzielimy liczby przez 4 i jak
wyjdzie w liczniku 1 to bedzie nasz wyraz ciagu. W praktyce to wyglada tak. 1:4=1/4 czyli
a1=1 dalej 2:4=2/4 w liczniku nie ma 1 wiec to zostawiamy dalej 3:4=3/4 zostawiamy 4:4=4/4
zostawiamy 5:4=1 1/4 czyli mamy w liczniku 1 to a2=5 czyli r=4 teraz juz mozesz policzyc
sobie 20 wyraz i sume. I wyjdzie 780. Pozdrawiam
2 sty 21:13
perec: Jarek, wybacz, że będę okrutny i lekko przerobię Twój zapis!

a
1=1, bo 1:4 = 1r1
jeżeli dzielnikiem jest 4, wiadome będzie, że wyraz zmieniać będzie się o 4, tak więc różnicą
jest liczba 4,
r=4
a
2 = a
1 + r = 5
a
3 = a
1 + 2r = 9 itd.
tak, więc nasz ciąg będzie wyglądał nastepująco: 1,5,9,13, ... , a
20
wyliczamy a
20, ze wzoru na n−ty wyraz ciągu:
a
20 = a
1+(n−1)*r
a
20= 1+19*4 = 77
a następnie S
20, ze wzoru na sumę ciągu:
S
20 =
a1+a202*n
S
20 =
1+772*n
S
20 = 38*20 = 760
Nie obraź się, ale myślę, że będzie on bardziej zrozumiały dla początkujących pitagorasów,
pozdrawiam
30 kwi 02:47
perec: ups, na samym końcu −> 78/2 jest oczywiście 39 a nie 38, tak więc teraz 39*20 = 780
3 maj 01:25
rer: α
7 wrz 18:48
rer: huehue
7 wrz 18:48
Eta:
Poprawię to co napisałam prawie 7 lat temu
1:4= 0 +1 reszta
zatem a
1=1 a
2= 5, a
3= 9 ..... tworzą ciąg arytmetyczny r= 4
to a
20= a
1+19r ⇒ a
20= 77
| | a1+a20 | |
S20= |
| *20 ⇒ S20= (1+77)*10 ⇒ S20= 780 |
| | 2 | |
Odp: D)
7 wrz 19:23