ss
Basia ;): ile procent liczby a=19,75 stanowi liczba b=19,75, a jaki procent iczby b stanowi liczba a.?
Proszę bardzo o pomoc
26 lis 21:03
Basia ;): aahh b= 24,6
26 lis 21:03
ratatatata: a/b*100%= 19,75/24,6*100%=80,29%
26 lis 21:13
Basia ;): jak Ci to wyszło bo mi wwychodziły jakieś głupoty też tak podstawiłam
26 lis 21:14
Basia ;): ale dziękuję

przede wszystkim
26 lis 21:14
ratatatata: nie ma za co
26 lis 21:15
ratatatata: skoro ma stanowić procent danej liczby to musi być stosunek tych liczb pomnozone przez 100% a
że wychodzi tam liczba z przecinkiem i jakieś tam cyfry to procenty się podaje z przybliżeniem
dwóch miejśc po przecinku więc trzeba zaokrąglić
26 lis 21:16
ratatatata: sorki nie przeczytałem dokładnie polecenia... teraz trzba to zrobic jeszcze na odwrót żeby
obliczyć stosunek liczby a do b czyli ma być b/a*100% to pierwsze to jest ten drugi stosunek
tylko obliczony
26 lis 21:19
Basia ;): No tak ale chciałam spróbować sama ale nadal mi nie wychodzi
26 lis 21:20
Basia ;): Może mógłbyś mi powiedzieć nawet jak zacząć w tym zadaniu :
Wykres funkcji kwadratowej f przecina oś rzędnych w punkcie (0,−3), natomiast wierzchołek
paraboli ma współrzędne (2całe i 1/4, 3/8)
a) podaj wzór funkcji w postaci kanonicznej
b) wyznacz przedziały, w których funkcja f przyjmuje wartości ujemne.
Jak mam to zacząć to może jakoś to rozwiąże
26 lis 21:21
ratatatata: 24,6/19,75*100%=124,56% czyli liczba b stanowi 124,56% liczby a proszę
26 lis 21:23
26 lis 21:26