pomocy ?>
NIKUŚ : Znajdź równanie prostej prostopadłej do danej prostej przechodzącej przez pkt,M
6x+3y=11 M=(−4,−5)
jak to rozwiązać ?
27 lis 11:31
b.: zadana prosta ma wektor normalny (na przykład) [6,3]
prostopadły do niego jest np. wektor [−3, 6]
szukane równanie będzie więc miało postać
−3x + 6y + C = 0
C znajdziesz uwzględniając fakt, że prosta ma przechodzić przez M
27 lis 11:43
AS:
| | 11 | |
Prosta w postaci kierunkowej: y = −2*x + |
| |
| | 3 | |
Wsp.kierunkowy prostej: m = −2
| | −1 | | 1 | |
Wsp.kierunkowy prostopadłej: mp = |
| = |
| |
| | m | | 2 | |
| | 1 | |
Równanie prostopadłej: y = |
| *x + b |
| | 2 | |
Wstawiam współrzędne punktu do równania prostej,by znaleźć b
| | 1 | |
−5 = |
| *(−4) + b ⇒ −5 = −2 + b ⇒ b = −3 |
| | 2 | |
| | 1 | |
Równanie prostopadłej: y = |
| *x − 3 |
| | 2 | |
27 lis 12:02
NIKUŚ : ej ej ej

pomocy jak to zrobić o co w tym chodzi


1.znajdź kąt nachylenia do osi x prostej o równaniu
a) y=√3x +2
b)√3x − 3y = 4
27 lis 16:55