ekstrema funkcji
anula: jak wyznaczyc ekstrema funkcji :
a) y=(1−x)*e
5x
b) y=(x−3)*e
x
proszę o rozwiązanie i krótkie wytłumaczenie .. ja w tych przykładach nawet z pochodna sobie
nie radzę
Basia:
D=R
stosujesz wzór na pochodną iloczynu
(fg)' = f'g+fg'
y' = (1−x)'*e
5x + (1−x)*(e
5x)' =
−1*e
5x+(1−x)*e
5x*5 =
e
5x*(−1+5(1−x)) =
e
5x*(4−5x)
y'=0 ⇔ 4−5x=0 ⇔ x =
45
e
5x jest stale dodatnie czyli znak pochodnej zależy tylko od czynnika 4−5x
4−5x<0 ⇔ 5x>4 ⇔ x>
45
4−5x>0 ⇔ 5x<4 ⇔ x<
45
x∊(−
∞;
45) ⇒ y'>0 ⇒ y rośnie
x∊(
45;+
∞) ⇒ y'<0 ⇒ y maleje
stąd:
dla x=
45 funkcja osiąga maksimum =
| | e4 | |
(1−45)*e5*45 = 15*e4 = |
| |
| | 5 | |
drugi przykład identycznie