analityczna
Johnson: Jeden z boków kwadratu ABCD jest zawarty w prostej 2x−y−2=0. Znajdź współrzędne pozostałych
wierzchołków i pole wiedząc, że A=(1;5)
Obliczyłem odległosc punktu A od prostej.Wynosi √5.Ale nie wiem jak mam wyznaczyc kolejne
wierzchołki...
27 lis 21:05
Johnson: jakby jeszcze któś mógł spojrzec i na to zadanie :
Na prostej x−3y−6=0 znajdź wszystkie punkty C takie, że trójkąt o wierzchołkach
A=(−1;−1), B=(3;1), C jest trójkątem prostokątnym.
27 lis 21:33
Nikka: Zadanie 1.
Zacznij od rysunku.
Znajdziemy równanie prostej k prostopadłej do danej prostej i przechodzącej przez punkt A,
punkt przecięcia tych prostych będzie kolejnym wierzchołkiem kwadratu.
Równanie szukanej prostej k to y=ax+b.
Prosta z zadania w postaci ogólnej to y = 2x −2.
| | 1 | |
Skoro proste te muszą być prostopadłe to a*2 = −1 → a = − |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 11 | |
A∊k czyli 5 = − |
| *1 + b → b = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Rozwiązujemy układ równań:
y = 2x −2
Stąd x = 3, y = 4 czyli kolejny wierzchołek kwadratu np. B = (3,4)
27 lis 22:00
Nikka: myślę co dalej
27 lis 22:01
Nikka: kolejny wierzchołek − niech będzie C(xc, yc):
Punkt C należy do prostej 2x − y − 2 = 0 czyli 2xC − yC − 2 = 0
Odległość punktu C od prostej k jest równa √5 czyli długość odcinka |BC| jest równa √5.
|BC| = √(xC−xB)2+(yC−yB)2)
Rozwiązujemy układ równań:
2xC − yC − 2 = 0
|BC| = √(xC−3)2+(yC−4)2) ( bo B=(xB,yB) = (3,4) )
Otrzymamy dwa rozwiązania :
xC = 2 i yC =2 lub xC = 4 i yC = 6
C = (2, 2) lub C = (4, 6)
27 lis 22:30
Nikka: Pozostało znaleźć współrzędne ostatniego wierzchołka D=(x
D, y
D).
| | 1 | | 11 | |
Znajdźmy równanie prostej l: y = cx + d równoległej do prostek k: y = − |
| x + |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
C∊l → 2 = − |
| *2 + d lub 6 = − |
| *4 + d → d = 3 lub d = 8 |
| | 2 | | 2 | |
Stąd l ma postać:
| | 1 | | 1 | |
y = − |
| x + 3 lub y = − |
| x + 8 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Punkt D∊l czyli yD = − |
| xD + 3 lub yD = − |
| xD + 8 |
| | 2 | | 2 | |
oraz |AD| =
√5
Podobnie jak przy obliczaniu wierzchołka C :
√(yD − yA)2 + (xD − xA)2 =
√5
lub
√(yD − yA)2 + (xD − xA)2 =
√5
Podstaw współrzędne punktu A i rozwiąż oba układy równań. Z każdego układu otrzymasz po jednym
punkcie D (po przekształceniach Δ = 0 w obu przypadkach).
D= (x
D, y
D) = (3, 0) lub D = (x
D, y
D) = (2, 7)
27 lis 23:07
Nikka: Co do zadania drugiego to po zrobieniu rysunku możemy mieć trzy możliwości:
1
o |∡A| = 90
o (kąt przy wierzchołku A będzie prosty)
2
o |∡B| = 90
o (kąt przy wierzchołku B będzie prosty)
3
o |∡C| = 90
o (kąt przy wierzchołku C będzie prosty)
teraz muszę uciekać, będę po południu to spróbuję rozwiązać
28 lis 09:24