równanie z sinusami :(
Lucynka: Może mi ktoś pomóc z tym równaniem? I wyjaśnić krok po kroku?

Wiem że tam jest okres jakiś
2kπ ale jak to się rozwiązuje to nie wiem

sin(
π3+x)=sin(
π3−x)
Basia:
sinα=sinβ ⇔ α=β+2kπ lub α=π−β+2kπ=(2k+1)π−β
stąd
π3+x =
π3−x+2kπ
2x = 2kπ
x =kπ
−−−−−−−−−−−
lub
π3+x = (2k+1)π−
π3+x
2π3=(2k+1)π
sprzeczność
czyli x=kπ
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sposób 2 (bardziej przejrzysty, ale nie wiem czy znasz te wzory)
| | α+β | | α−β | |
sinα−sinβ=2cos |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
sin(
π3+x)−sin(
π3−x)=0
| | π3+x+π3−x | |
2cos |
| sin(π3+x−π3+x}{2}=0 |
| | 2 | |
2cos
2π3*2sin
2x2=0
2cos
π3*sinx = 0
2*
12*sinx=0
sinx=0
x=kπ
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−