wysokosc
Marta: Pomóżcie

1. Turysta o wzroście 1.80 m podziwia słynny pomnik przyrody−dąb ''Bartek". W tym samym czasie
drzewo i turysta rzucaja odpowiednio cienie o długościach 10m i 60 cm. Jaką wysokośc ma dąb
''Bartek"?
A) 300 cm B)3m C)10,8 m D) 30m
15 wrz 09:45
Ryuuk: d
15 wrz 10:02
Marta: jesli ktoś może to prosze o pomoc, potrzebne mi to pilnie
16 wrz 10:52
MoNia : hmm. nie jestem za dobra z matmy, dlatego nie wiem jak to zapisać.. xDD ale mniej wiecej jakoś
tak do tego doszłam xD
1,8m=180 cm <−− wzrost turysty
60cm <−− cień turysty
x <−− wysokość dębu
10 m <−− cień dębu
180 : 60 = 3
x = 3 * 10
x = 30 metrów <−−to jest ta wysokość dębu heh
26 lis 22:51
ratatatata: nieźle to może nie jesteś taka zła z matmy jak uważasz
26 lis 22:54