granice
Mycha: mam problem z rozwiazaniem kilku granic ciagu:
| | lim | | sin(n!) | |
a) |
| [ |
| ]
|
| | n→∞ | | n√n+1 | |
| | lim | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
b) |
| ( |
| + |
| + |
| +...+ |
| )
|
| | n→∞ | | 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | (n−1)*n | |
| | lim | |
c) |
| (cos1n+sin1n)1n |
| | n→∞ | |
27 lis 06:47
Miś:
a) z twierdzenia o 3 ciągach wynika, że
= 0
| | 1 | |
b) Jak wusumujesz to wyjdzie ci = |
|
|
| | 2 | |
c) wychodzi = e
27 lis 07:56
Miś:
b) pomyłka − tutaj wychodzi granica = 1
27 lis 08:57
Miś:
Zadanie b) rozwiązuje się identycznie jak to zrobione tutaj
27717
27 lis 10:24
Basia:
Misiu skąd Ci się wzięło e w (c) ?
Moim zdaniem to nieprawda
ponieważ 0<1n ≤1 ⇒
0<sin1n<1
0<cos1n<1
0 < (cos(1/n)+sin(1/n))1/n<21/n→20=1
wartość granicy z tego jeszcze nie wynika, ale wynika, że ta granica (jeśli istnieje) jest
liczbą z przedziału (0;1) a to na pewno nie jest e
27 lis 15:04
Miś:
A sugerujesz że wychodzi coś innego?
27 lis 15:15
Miś: Już wyjaśniam:
dla nieskończenie małych ε
sin ε = ε
cos ε = 1
27 lis 15:20
Miś:
Sorry myślałem że potęgą jest n a nie 1/n
27 lis 15:22
Basia:
e = limn→+∞ (1+1n)n
nie do potegi 1n
27 lis 15:23
Miś:
Granica powinna wyjść 1
27 lis 15:23
Miś: Mea pulpa
27 lis 15:25
Basia:
Napisałam co sugeruję. Udowodniłam, że to musi być liczba z przedziału <0,1>.
Tam mają być nawiasy <>, a nie okrągłe.
"Na wyczucie" to powinno być 1, ale na razie tego nie policzyłam.
I "na wyczucie" mogę się mylić.
27 lis 15:26
Miś:
| | 1 | | 1 | |
lim (cos |
| + sin |
| )1/n = lim 10 = 1 |
| | n | | n | |
27 lis 15:55
Basia: Oczywiście. Czyli miałam "nosa".
Z tw.o trzech ciągach też wychodzi tylko trzeba lepiej poszacować
0 < 1n≤1
0=sin0 < sin1n≤sin1<1
1=cos0>cos1n≥cos1 > cosπ3=12
stąd:
0 < sin 1n < 1
12 < cosu{1{n} < 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
12 < sin 1n+cos1n < 2
(12)1n < (sin 1n+cos1n)1n < 21n
(12)1n → 1
21n → 1
to
1≤ lim{n→+∞} (sin 1n+cos1n)1n ≤1
to
lim{n→+∞} (sin 1n+cos1n)1n = 1
27 lis 16:13
Miś:
OK.
Teraz wszystko pasuje.
Powodzenia.
27 lis 16:40
Mycha: dziekuje Wam bardzo! Jestem wdzieczna
28 lis 18:21