.
Johnson: Zbadaj dla jakich wartości parametru c prosta 3x+4y+c=0 jest styczna do okręgu
x2+y2=4.
26 lis 22:39
Johnson: 2.Napisz równania stycznych do okręgu x2+y2−2x+2y−2=0, równoległych do prostej y=2x.
3.Napisz równanie okręgu, którego środek należy do osi OX i który przechodzi przez punkty
A=(2;1) , B=(4;−1).
jakieś wskazówki?
26 lis 22:42
ratatatata: S=(0,0) środek okręgu i r=2
d=(|Ax0+By0+C|)/√A2+B2 i jeżeli to jest równe r to jest styczny
26 lis 22:42
ratatatata: 3) wystarczy tylko podstawić odpowiednie wartości które masz już podane do wzoru na równanie
okręgu i po zadaniu praktycznie
26 lis 22:45
Johnson: ok, dzięki
26 lis 22:47
ratatatata: 2) drugie na takiej samej zasadzie jak pierwsze tylko że korzystasz z równania prostej y=ax+b,
" a" masz już podane bo prosta ta musi być równoległa do prostej y=2x czyli a1=a2 => a2=2
po pdostawieniu wartości b którą sam wyliczysz masz już wzór... wtedy się nauczysz...
26 lis 22:47