matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 246,
245
,
244
,
243
,
242
,
241
,
240
,
239
, ...,
całe
Zadania
Odp.
1
Elka:
Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(0,0) B=(2,4) C=(4,2) Napisz równania prostych zawierających:
2
krzyś:
8
2
+6
2
jak zrobic żeby wyszło 10? wiem to głupie pytanie
ale tyle zadań rozwiązałam i mi suie poprostu już myli i nie wiem jak zrobic żeby wyszło 10
1
jutys:
a=−2n+8
0
A.! :) :
Ja mam takie pytanie. Co dzieje się z wykresem funkcji, gdy przekształcamy go przez powinowactwo?
14
Marek:
Oblicz
√
16+8
√
2
1
ania:
1
chinka365:
oblicz pole boczne, całkowite, objętość stożka, wiedząc, że:
49
√
7
π
P boczne=
oraz 2r=7
√
2
2
1
Madlen:
Uzasadnij żę wariancja wszystkich wyrazów dowolnego skończonego ciągu liczbowego stałego równa jest zer.
2
zdezorientowana:
log
7
2−log
7
98
2
anettt:
√x2+10x+25 + √x2−12x+36 < 9−x
2
Wydi:
Chciałbym w tym poście (w ramach ostatnich powtórek do matury) żebyście pomogli mi wypisać SAME założenia do zadań z parametrem z funkcji kwadratowej.(chodzi mi o współczynnik "a",Δ oraz
1
JOLKA:
rzucamy dwa razy kostką. wpisz wyniki sprzyjające s=zdarzeniom: A−suma oczek jest równa 8
4
ALA:
Opisz za pomocą układu nierówności trójkąt o wierzchołkach: A=(−4,−2), B=(4,0), C=(0,2).
1
Milka:
Przedstaw na osi liczbowej zbiory A, B, A∩B, A∪B, gdy: A={x:x∊R∧Ix+2I<5}
7
POMOCYYYY:
2
2
0 * 4
4
0
5
Nikodem:
Dany jest ciąg liczbowy określony wzorem an=4n−1. a) Udowodnij, że ciąg ten jest arytmetyczny
13
Wydi:
Środek okręgu przechodzącego przez punkty A = (1, 4) i B = (−6, 3) leży na osi Ox. Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej AB i oddalonej od początku układu
5
Wydi:
Do 12 ponumerowanych szuflad wkładamy losowo 13 pojedynczych skarpetek, przy czym dokładnie dwie z nich tworząc parę. Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania konfiguracji,
3
more:
:::rysunek::: czy mógłby mi ktoś pomoc w zadaniu ? oto fragment siatki graniastosłupa. trzeba obliczyc jego
1
more:
Zadanie polega na uzupełnieniu wzoru funkcji wielomianowej odpowiednimi potegami, które wskazują krotność pierwiastka.
3
133:
Uzasadnij, że równanie f(x)+(m+1)x−4=0 ma dwa rozwiązania dla każdej wartości parametru m. f(x)=x
2
+4x+3
4
Madlen:
W wielokącie foremnym K losujemy dwa spośród jego wierzchołków. Prawdopodobieństwo tego że łączy je odcinek nie jest bokiem wielokąta K jest równe
2
3
. Jaki to wielokąt?
37
problem:
:::rysunek::: Mam pytanie, czy trapez abcd jest podobny do trapezu abfe?
7
Kloda:
Rozwiaz rownanie 1) log3X=log3 5 + log 3 4
9
Wydi:
W czworokącie ABCD dane są wektor AB = [6,−3], wektor DA = [−8,−7] oraz środek S = (3, 2) przekątnej DB. Wyznacz współrzędne rzutu prostopadłego punktu D na prostą AB.
13
egger:
Do miejscowości w której są cztery hotele przyjechało osiem osób , z których każda losowo wybiera hotel . Ile jest mozliwości zakwaterowania
3
Adam:
Uczniowie zebrali 59kg złomu metali kolorowych, przy czym miedzi i aluminium zebrali razem o 1kg więcej niż cynku, a miedzi o 12 kg więcej niż aluminium. Ile kg każdego metalu zebrali
34
może ktoś pomóc?? proszę:
mam wykres a na nim zaznaczone dwa punkty,odczytałam,że dla a
n
5
jest −1 a dla a
n
3
jest 3 i mam wyznaczyć wzór ciągu,i nie umiem
7
more:
prosże o pomoc
Ile wynosi pole graniastposłupa którego podstawą jest trójkąt prostokatny o dł przyprostokatnych 5 i 6, o raz wysokości 5
3
more:
Ile to jest
√
61
?
9
XXXXXXXXXX:
7 do 4/5 *
3
√
7
5
2
olo:
Wyznacz dziedzinę funkcji f określonej wzorem: f(x)=
√
6−x
/ x−4.
0
Renia:
Bardzo prosiłabym o pomoc w tym zadaniu; Wodę wypartą przez kamień wlano do prostopadłościennego naczynia o wymiarach 7 cm, 5 cm i 15
6
kar:
Dany jest ostrroslup prawidlowy czworokatny o wszystkich krawedziach jednakowej dlugosci.oblicz sinus kata nachylenia sciany bocznej tego ostroslupa do plaszczyzny jego podstawy.
17
majka:
:::rysunek::: Oblicz pole figury zakreskowanej.
14
Orzech:
Ma ktoś zadania z rozwiązaniami
Interesuje mnie poziom Hardcorowy
10
Fisieeenka:
3. Oceń zdanie: Nierówność 2x
2
−3x+4≥0 jest sprzeczna. Odpowiedź uzasadnij rysunkiem.
5
mickey:
Oblicz dlugosc przeciwprostokatnej trojkata prostokatnego o obwodzie 20cm, jeśli wiesz, że promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy 1cm.
1
majka:
Oblicz stosunek promienia koła wpisanego do promienia kola opisanego na: 1) trojkacie rownobocznym
4
help:
:::rysunek::: w prostokąt o bokach 24 i 32 wpisano w sposób pokazany na rysunku dwa styczne okręgi o równych
10
nina:
mam problem z tym pierwszym zadaniem jest to matura z 2009 z matematyki próbna nie wiem o co chodzi z tym jak liczyc tą sume ?
0
majka:
Środki n przystających okręgów leżą na okręgu o promieniu R. Kazdy z przystających okręgów jest styczny do dwóch sasiednich okręgów. Wyznacz promień tych okręgów.
2
????????:
mam pytanie ? jak można zapisać tak ładnie te liczby jak np. 5 do 2 lub lub coś pod pierwiastkiem itd.?
1
***rozszerzone***:
R−2 zad 8. Pole przekroju osiowego stożka jest π
√
3
razy mniejsze od pola powierzchni całkowitej tego stożka. Wyznacz miarę kąta jaki tworzy promień podstawy z tworzącą stożka.
2
majka:
W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna jest dwa razy dłuższa od jednej z przyprostokątnych. Oblicz stosunek pola koła opisanego do pola koła wpisanego w trójkąt.
0
Julek:
1) log
6
√
6
2
nina:
wierzchołkiem paraboli bedacej wykresem funkcji f określonej wzorem f(x)=1/2xkwadrat−2x−3
3
Fisieeenka:
Jakie warunki muszą być w poniższych zadaniach?
0
gimigis:
Dany jest ciąg a
n
= (n−1)(n−2)(n−3)(n−4)(n−5) + n 1.Oblicz pięć początkowych wyrazów ciągu (a
n
)
0
Madzia:):
Z wieży mającej h = 25 m wysokości rzucono kamień z prędkością V = 15 m/s pod kątem α = 30° do poziomu.
0
majka:
Środki n przystających okręgów leżą na okręgu o promieniu R. Kazdy z przystających okręgów jest styczny do dwóch sasiednich okręgów. Wyznacz promień tych okręgów.
6
ucząca się :
znajdż prostokąt o obwodzie 20 cm i jak największym polu,naszkicuj
0
Beata:
Mam w zadaniu naszkicować wykres funkcji f(x)= |sin x| / sin x, i podać rozwiązanie nierówności f(x)>0. Przedewszystkim jak to narysować? Drugi przykład to f(x)= tg x / |tg x|
6
Madlen:
Ze zbioru {1,2,3,..,11} losujemy jednocześnie 3 liczby. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania co najmniej jednej liczby parzystej.
9
Fisieeenka:
6
Madlen:
Z pięciu prętów których długości są odpowiedni równe 1 2 3 4 5 jednostek długości wybieramy losowo trzy. Oblicz prawdopodobieństwo tego że mozna z nich zbudowac trójkat prostokątny.
1
Monika:
Obwód podstawy stożka jest równy 12π cm. Tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny zawierającej jego podstawę pod kątem α. Oblicz pole powieszchni całkowitej i objetość tego
10
Basia :
Naszkicuj wykres funkcji y=−2
√
2
x
2
−4x
4
POMOZCIE:
Wykres funkcji g otrzymano w wyniku przesuniecia wykresu funkcji f o 2 jednostki w prawo.Wzor funkcji g ma postac?
4
Pawcio:
Oblicz, dla jakich wartości m funkcja kwadratowa f okreslona wzorem: a) f(x)=x
2
−mx+1 przyjmuje tylko wartości dodatnie
3
orzech:
Bok w trójkącie równobocznym jest o a dłuższy od wysokości trójkąta. Oblicz pole tego trójkąta.
10
:::rysunek::: Zadanie 1
6
POMOCY!!:
Oblicz miejsce zerowe funkcji y= − 2
√
2
x
2
−4x
0
W.:
Rozwinięcie powieszchni bocznej walca jest kwadratem. Oblicz stosunek objętości walca do objętości kuli opisanej na tym walcu.
1
POMOZCIE:
Srodkiem okregu,ktorego srednica jest odcinek o koncach (−4,−3) i (2,5) jest punkt
?Prosze o wyjasnienie
0
orzech:
Dwa kąty trójkąta wpisanego w okrąg o promieniu 10 mają miary 30 i 45 stopni. Oblicz pole tego trójkąta.
3
Zadanie 3) Na podstawie definicji zbadaj monotoniczność funkcji f(x) = −x
2
+ 6x w zbiorze (−
∞
, 3)
0
milky way:
x
2
−y
2
=(x−y)(x+y)
2
Iza:
Pomóżcie w rozwiązaniu. Jak obliczyć wysokość? Zad. : Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wiedząc, że przekątna Pp ma 10, a
7
kar:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokatny,Przekatna podstawy tego ostroslupa jest rowna 4 a wysokosc 6.V=?
0
orzech:
:::rysunek::: Wykaż, że zaznaczone kąty są równe. Pionowa kreska jest wysokością tego trójkąta
2
Niunia:
Dana jest funkcja określona wzorem f(x)=2/x a) Narysuj wykres tej funkcji
0
Bardzo, bardzo proszę o pomoc!
0
someone1:
W sześciokącie foremnym ABCDEF prosta równoległa do boku AF przecina boki AB i EF odpowiednio w punktach K i L, tak że |BK|=2|AK|. Znajdź stosunek pola trapezu AKLF do pola całego
4
melania.:
wyznacz wartosc parametru m tak, aby dziedzina funkcji f(x) =
√
2x
2
− mx +2
byl zbior liczb rzeczywistych.
3
Aga:
Działania na logarytmach
pomocyyyy
2
majka:
Jeszcze jedno: ∫1/sinxdx
1
***rozszerzone***:
Witam! R−2 zad 7. Określić zb. wartości funkcji:
4
gfree:
log
5
x−log
5
2=2log
5
3
0
rozszerzone:
Witaj Jack, proszę o pomoc w zadaniu dodanym przez "***rozszerzone***". Pozdrawiam
5
Paula:
Liczbę 210 przedstawiono w postaci iloczynu dwóch kolejnych liczb naturalnych. Oblicz, jakie to liczby.
1
fausti007:
Napisz rownanie okregu o srodku S=(−2,−3),przechodzacego przez punkt P=(4,−5).Jak to zrobic
0
Basia :
Naszkicuj wykres funkcji y=−2
√
2
x
2
−4x
4
monika :
Kąt α jest ostry i sin α =
1
4
. oblicz 3+2tg
2
α Bardzo prosze o pomoc w dokończeniu zadania, z tego co obliczałam cos wyszedł
√
15
przez4, więc
0
someone1:
W sześciokącie foremnym ABCDEF prosta równoległa do boku AF przecina boki AB i EF odpowiednio w punktach K i L, tak że |BK|=2|AK|. Znajdź stosunek pola trapezu AKLF do pola całego
0
Kaasia:
Oblicz długość boku kwadratu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku "a" (1 bok kwadratu zawiera się w boku trójkąta, pozostałe wierzchołki zawierają się w dwóch
1
eh..:
:::rysunek::: Dany jest okrąg o Środku O. Wyznacz miarę kąta α, jeśli AB i OC są równoległe. te 35 na
1
fausti007:
Odleglosc miedzy punktami K=(3,5) i L=(−5,−1) jest rowna
jak to rozwiazac
0
Dawid :
Rozważmy następującą wersję „mini Lotto”, w której typuje się 3 liczby spośród 20 (od 1 do 20). Następnie losowane są 4 liczby z spośród 20. Za trafne wytypowanie „trójki” uczestnik
27
Bogdan:
Zadanie dla wytrwałych.
7
fausti007:
Prosta y=
√
3
x−2 jest nachylona do osi Ox pod kątem
Jak to rozwiazac?Pomozcie prosze
7
Kamil:
Wyznacz wyraz ogólny ciągu arytmetycznego. a
1
=?
0
chinka365:
Trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej długości 15 i kącie ostrym 30 stopni obraca się dokoła przeciwprostokątnej. Oblicz:
0
chinka365:
Trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej długości 15 i kącie ostrym 30 stopni obraca się dokoła przeciwprostokątnej. Oblicz:
0
chinka365:
2
eh..:
wykres f. liniowej f należą punkty A(1,−4) B(2,−1) sprawdź czy pkt C=(3,3) takźe należy do wykresy tej funkcji. ja wziełam zaznaczyłam te pkt na wykresie i poprowadziłam prostą. ale to
2
Żobras:
witam, zna ktoś się na tym?
2
Maruś:
Witam wszystkich i prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu nierówności trygonometrycznej mianowicie: tgx>
√
3
0
someone1:
3
Madzia :
Wyznacz miarę kąta ostrego między przekątnymi a) prostokąta o bokach a= 2
√
6
i b=3
√
2
2
chinka365:
Trójkąt prostokątny o bokach dl.: 2
√
6
, 4
√
3
i 6
√
2
obraca się dokoła przeciwprostokątnej. Oblicz:
3
Madzia :
W trójkącie równoramiennym długość podstawy wynosi 10 cm ramie 8 cm Wyznacz miary kątów tego trójkąta
1
Kacha:
Pomoże ktoś, bardzo proszę
3
Manfred:
pomocy
2
Bartosz:
:::rysunek::: a=20 cm
2
fausti007:
2−
√
3
Pomozcie
Liczba
jest rowna?jak to obliczyc?poprosze o dokladne rozwiazanie
√
3
+2
6
Michaś:
Czy te wyrażenia są tożsamościami?:
2
fausti007:
Proszę pomóżcie
W ciagu arytmetycznym drugi wyraz wynosi 7,a piaty wyraz 14.Roznica tego ciagu wynosi?napiszcie jak to rozwiazac a nie samo rozwiazanie.Wiem tylko,ze prawidlowa
2
Prawdziwy:
Obraz trójkąta ABC w podobieństwie o skali
√
3
jest trójkąt Aa
1
Ba
2
Ca
3
wynosi 4cm
2
. Zatem pole trójkąta ABC jest równe:
2
Prawdziwy:
Punkty A(−4,2) oraz B(2,6) sa symetryczne wzgledem prostej k.Wyznacz rownanie prostej k. Prosze o pomoc
1
Adam:
Wyznacz wzór ogólny ciągu geometrycznego. a
2
= 9/10
1
Asia:
a
2
= 9/10
4
Prawdziwy:
Liczby 2a−3,a,2a+3, w podanej kolejnosci,tworza ciąg geometryczny.Wyznacz a. Prosze o rozwiazanie
5
bodziu:
Kąt wpisany w koło ma miarę 20 stopni i jest oparty na łuku długości 4 pi cm. Oblicz pole wycinka koła wyznaczonego przez ten łuk.
11
bodziu:
oblicz pole trójkąta ABC o bokach 13, 20 i 21 cm
1
Grzechu:
(−1, x, y, 1/8) x=?
2
<br>">:
Obliczyć całke:
2
nawal:
−log
a
1/6 − log
a
12=?
3
erwson:
Dany jest ciąg a
n
=4
n
−20/6 a) oblicz 10 wyraz tego ciągu
10
Julek:
Wartosc uzytkowa krosna maleje co roku o te sama kwote. po ilu latach krosno straci wartosc
9
Basia:
Witaj Bogdanie !
5
hm:
Jak to trzeba wyliczyć 64
2
3
10
erwson:
W pewnym ciągu geometrycznym a
6
=5 i a
8
=10 Jakie mogą być wyrazy a
1
a
7
i S
1
0
6
Orzech:
Wyznacz liczby A i B spełniające warunek: (6
4
0
+6
−
4
0
)( 6
2
0
− 6
−
2
0
)= 9
A
8
B
− 9
−
A
8
−
B
.
3
Tomek:
Znaleźć pole figury zawartej pomiędzy wymienionymi krzywymi:
1
ferdi :
Oblicz ze wzoru, po jakim czasi zapominamy 50 % naszych wiadomości. M= 100 − 35log(t + 1) M−procent pamiętanych wiadomości ; t− liczba upłyniętych dni
7
ninja:
Doprowadź do najprostszej postaci: (sinα+cosα)
2
+(sinα−cosα)
2
=
4
kasia:
f(x)=(x−3)
2
−2 nie ma punktów wspolnych z prosta o równaniu:a)y=−3,b)y=−1,C)y=1 ,d)y=3
5
Prawdziwy:
Po rozłożeniu na czynniki wyrażenie 4−25(x−y)
2
ma postac? Prosze o rozwiazanie i odp
3
ninja:
Dla jakich wartości parametru 'm' trójmian y=x
2
−2x−2m−4 ma dwa różne pierwiastki?
12
nina:
witam prosze pilnie o pomoc
!
2
Prawdziwy:
Trójkąt,w którym stosunek długości boków jest równy 2:3:4,jest: A.równoboczny B.prostokątny C.ostrokątny D.rozwartokątny. Prosze o wytlumaczenie jak to wywnioskowac...
3
kar:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokatny o wszystkich krawedziach rownych 8 .pb?
2
ninja:
1.rozwiąż równanie x
2
+7x−10=0
1
ninja:
1.rozwiąż równanie x
2
+7x−10=0
2
kar:
Objętość kuli jest równa 36π. Pole jej powierzchni wynosi
9
Karola:
Ciąg (a
n
) określony jest przez warunki { a
1
= a
2
= 1 { a
n+2
= −a
n
dla n ≥ 1.
5
Marmoladka:
Bardzo fajna stronka tylko szkoda że nie znalazlam tu zadań tekstowych:( moze źle szukam... Odległość między miastami A i B wynosi 630 km. Pociąg ekspresowy pokonuje tę odległość w czasie
1
kar:
podstawa tego prostopadloscianu jest kwadratem o polu 9. Objetosc tego prostopadloscianu jest rowna 45.Przekatna sciany bocznej prostopadloscianu tworzy z podstawa prostopadloscianu kat α
1
Poczatkujacy:
Mam takie oto zadanie. Jakie jest prawdopodobieństwo, iż wypadnie na dwóch kostkach do gry cyfra 3?, jeżeli rzucamy obydwoma kostakimi do gry 3 razy
2
kar:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Krawędź podstawy ma długość a=6, zatem wysokość ostrosłupa jest równa
7
johanxyz:
Ile liczb pierwszych spełnia nierówność x(x−9)≤10
7
kriss:
log(x−4)+log(2x−1)=2log(x−4)
5
Prawdziwy:
W trójkącie prostokątnym naprzeciw kąta ostrego a leży przyprostokątna długości 3cm. Druga przyprostokątna ma długość 6 cm.Zatem? Prosze o wytluamczenie
3
x:
Wyznacz równanie prostej o współczynniku kierunkowym
3
2
, przechodzącej przez punk (−2,5)
1
Adam:
Oblicz:
1
x:
dane są wielomiany: W(x)= x
3
−2x
2
−5x+6,
1
kar:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Krawędż podstawy ma długość 6. Jaką długość ma wysokość ostrosłupa?
8
Orzech:
Uzasadnij nierówność
√
14
+
√
15
−
√
13
>4
11
qiar:
Oblicz pole i obwód trójkąta równobocznego, jeżeli promieć okręgu wpisanego na tym trójkącie wynosi 6cm.
5
Prawdziwy:
Popracie dla partii "RADYKALNI" w kwietniu było równe 24%.W maju poparcie tej partii wynosiło 27%.Zatem poparcie dla partii "RADYKALNI" wzrosło o: A.3% B.12,5% C.25% D.11
1
9
% Prosze o
6
Prawdziwy:
Środkowe w trójkącie ABC przecinają sie w punkcie P odległym od wierzchołka A o 6cm. Wobec tego środkowa poprowadzona na bok BC ma długość: A.12cm B.9cm C.15cm D.10cm Prosze o
3
olaaa:
okropne procenty
inflacja w roku 2007 wynosila 4% a w roku 2008 6% o ile procent wzrosla inflacja w roku 2008 w stosunku do roku 2007?
13
olaaa:
nurtuje mnie to zadanie wiec prosze o pomoc w rozwiazaniu: funkcja f okreslona jest wzorem f(x) = mx
2
+4x+1 wyznasz te wartosci liczby m dla ktorych wierzcholek paraboli bedacej wykresem
7
kar:
Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny o wysokościach h=4 i i przekatnej podstawy d=4.Przekatna sciany bocznej tego graniastoslupa jest nachylona do podstawy pod kątem:
9
Prawdziwy:
Zbiorem rozwiązań nierówności
5
x
>1 jest: prosze o rozwiazanie
1
anita:
ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy a i krawędzi bocznej m a) oblicz wysokość ściany bocznej b) oblicz długość przekątnej podstawy c)oblicz wysokość ostrosłupa
1
kar:
przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym o podstawie długości 4 i wysokości opuszczonej na podstawę długości 4. Tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy :
1
justa:
Zapisz równania prostej kierunkowej a)2x+
1
3
y−1=0
7
Prawdziwy:
Liczba rozwiązań równania x
2
=6x wynosi: A.0 B.1 C.2 D.3 Prosze o rozwiazanie albo wytlumaczenie
3
Prawdziwy:
Prosta k ma równanie y=−3x+2
2
4
. Wskaż równanie prostej równoległej do prostej k,przechodzącej przez punkt P (
2
3
, 4) Prosze o obliczenia i rozwiązanie,oto
3
Prawdziwy:
Wielokąt,którego liczba przekątnych jest równa liczbie jego boków,to: A.pięciokąt B.sześciokąt C.siedmiokąt D.ośmiokąt Wiem wzasadzie ze to pięciokąt ale proszę o wytlumaczenie...
2
R:)):
W(x) = 2x
3
− 5x
2
− 2
a
*x+ 3 znajdź sumę współczynników wielomianu Q =[W(x)]
2
0
1
1
jeśli a = 0
4
kar:
przekroj osiowy walca jest kwadratem o boku dlugosci 6cm oblicz Pb.
2
Mateusz:
Liczbę pierwszą 2011 zapisano w postaci a
2
−b
2
, gdzie a i b są liczbami naturalnymi. Oblicz a
2
+ b
2
.
1
Mystery:
Wykaż że dla m=1 funkcja y=2x
2
+(1+3m)x+m(m+1) przyjmje wartości nieujemne dla każdej liczby rzeczywistej x
1
Ul.a:
Pewien zakład produkuje w ciągu 25 dni 40 000 płyt. O ile % należy zwiększyć dzienną produkcję, aby wykonać tą samą liczbę płyt w ciągu 20 dni?
6
olaaa:
Na ile sposobów mozna utawic na półce 10 ksiazek tak aby dwie wybrane wczesniej stały obok siebie? prosze o wytłymacznie tego zadanka
5
Gregory:
hej potrzebuje pomocy w 2 zadankach
2
johanxyz:
Punkt A=(3,−7) jest końcem odcinka AB, którego środek ma współrzędna S=(−3,13). Wyznacz współrzędne punktu B.
2
wenusjanka:
4−x
proszę pomóżcie w rozwiązaniu zadania:W jakich punktach wykres funkcji y=
przecina
x+2
osie układu współrzędnych
2
krótkie zadanie?:
Podstawa trójkąta równoramiennego jest równa 16 cm, a pole ma 64 cm
2
. Oblicz obwód tego trójkąta
5
johanxyz:
wyznacz równanie prostej prostopadłej do l: y=−1/3x−6
1
krótkie zadanie?:
Podstawa trójkąta równoramiennego jest równa 16 cm, a pole ma 64 cm
2
. Oblicz obwód tego trójkąta
3
baruśśśśś:
dwa boki trójkąta maja długośći 2 i 6, a długość trzeciego boku jest liczba naturalną. podaj wartości , które moze przyjmować obwód tego trójkąta. uzasadnij odpowiedz
1
NiklaS :
Oblicz : a) (4−2
√
3
)
0
.
5
b) 5
3
+
4
p
7
* (
1
25
)
1
ona:
Znajdź równanie asymptoty podanych funkcji i współrzędne punktów przecięcia jej wykresu z osiami układu współrzędnych.
7
olaaa:
z karkowa startuja 2 samoloty . najpierw startuje samolot lecacy na polnoc z predkoscia 420km/h. pólgodziny po nim startuje samolot lecacy na zachod z predkoscia 840 km/h . po jakim
1
aaaa:
jeżeli sześcian ma objętość 6
√
6
to jego przekątna ma długość.
2
monika:
bardzo proszę o pomoc
5
patriszia:
po modernizacji linii kolejowej srednia predkośc pociągu osobowego wzrosła o 20 km/h , zaś czas jazdy tego pociągu na trasie 400 km zmniejszył sie o 1h . w ciągu ilu godzin pociąg osobowy
1
luki:
oblicz długosc boku kwadratu wpisanego w trójkat równoboczny o boku a
1
barbaraaaa:
W trójkącie prostokątnym przyprostkoątna a ma długość 10cm. Stosunek długości pozostałych boków jest równy 1:2. Wyznacz długośći boków z dokładnością do 0,1 oraz miary kątów ostrych
4
eh..:
Mam tu kilka zadanek zamkniętych, rozwiązywałam test maturalny i za cholerę niektórych nie wiem. Jeśli by mi ktoś pomógł to poproszę o krótki komentarz żebym wiedziała skąd się to
1
Olivka:
A jak to zamienić 8
−
2
3
? Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś napisał mi po kolei jak to zamienić
5
kris_garg:
log
3
log
2
log
7
x = 0 ?
6
luki:
oblicz długosc boku kwadratu wpisanego w trójkat równoboczny o boku a
5
Kamil:
kulę o promieniu 10cm przecięto plaszczyzną w odleglości 6cm od Srodka kuli. Oblicz pole powierzchni otrzymanego przekroju
3
deBBie:
1. suma odległośći wierzchołka paraboli , która jest wykresem funkcji f(x)=5(x+4)
2
−2 od osi układu współrzednych jest równa?
5
Natalia:
Od razu mówię orłem z matmy nie jestem i mam problem z rozwiązaniem tych zadań. Wiem, że jest ich sporo ale mam nadzieję, że nie zostawicie mnie bez pomocy
Podejrzewam, że teraz
3
partiszia:
proste zadania, jednak nie dla mnie
proszę o pomoc
1. olimpijczyk przebiegł 100 m w 9 sekund. Jego srednia predkosc w tym biegu wyniosła
2
Olivka:
Jak zamienić taką liczbę (0,5)
−
10?
2
MATeusz:
m+1
m+3
m+9
(
,
,
)
4
6
12
1
Paweł:
Do naczynia o objętości 0,75 l wlano 0,45 l wody.Jaki % objętości naczynia stanowi objętość wody?
1
MATeusz:
Dane są punkty A=(−2,3) oraz B=(4,6). Długość odcinka AB jest równa....
4
martyna:
1. Punkt C należy do odcinka DE.Środkiem DC jest punkt A, zaś środkiem odcinka CE jest punkt B. Odcinek DE ma odległość 34cm. Zatem długość odcinka AB jest równa?
9
Paweł:
Rozwiąż równanie 4
2
3 x−32
9
x = 16
4
* (4
4
)
4
2
xxxxx:
Moglby ktos napisac jak krok po kroku rozwiazac to rownanie
1
Lukas:
przekatna szescianu ma dl 3 Pc tego szescianu jest rowne: a−54, b−36, c−18,d−12
9
anita:
potrzebuje pilnie pomocy ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy a i krawędzi bocznej m
archiwum 246,
245
,
244
,
243
,
242
,
241
,
240