matematykaszkolna.pl
ABBA - zadanie Bogdan: Zadanie dla wytrwałych. Jeśli Anna jest poza domem, to Basia jest poza domem. jeśli Clara jest poza domem i Anna jest poza domem, to Basia jest w domu. gdzie jest Basia?
11 mar 01:06
Julek: Nie można tego określić, bo "jeśli" nie jest stwierdzeniem, które mogłoby ustosunkować położenie Basi.
11 mar 01:12
Bogdan: Zadanie ma rozwiązanie i można je logicznie uzasadnić.
11 mar 01:16
Malaa: poza domem.
11 mar 01:20
Bogdan: Nie wystarczy odpowiedź, trzeba ją jeszcze uzasadnić.
11 mar 01:22
Malaa: basia jest poza domem zawsze wtedy co anna jesli anna jest poza domem i clara − to basia jest w domu. skoro musi byc spelniony pierwszy warunek emotka to basia musi byc poza domem jesli anna poza nim jest − a nikt nie napisal ze clara musi byc koniecznie poza domem emotka może się mylę......ale cóż − moje rozumowanie tego
11 mar 01:24
Eta: Basia jest cały czas na forum czyli jest w domu ( no może być też w kawiarence internetowej
11 mar 01:26
Basia: Z punktu widzenia logiki formalnej nie p − Anna jest w domu q − Clara jest w domu r − Basia jest w domu prawdziwe są implikacje ~p ⇒ ~r ~p∧~q ⇒ r poprzednik jednej z nich musi być prawdziwy, drugiej fałszywy to jest możliwe ⇔ ~p jest prawdziwe, a ~q jest fałszywe ⇔ Anna jest poza domem i Clara jest w domu nie da się natomiast określić prawdziwości zdania r, czyli nie da się powiedzieć gdzie jest Basia
11 mar 01:36
Basia: sorry błąd; pogubiłam się w tych "nieprawda, że" poprzedniki obu mogą być fałszywe i dlatego nie da się powiedzieć gdzie jest Basia (implikacja F⇒T jest prawdziwa)
11 mar 01:39
Basia: Tylko jedno z tych zdań jest prawdziwe. Basia jest w domu.
11 mar 01:42
Bogdan: Wrócę do tego zadania dzisiaj wieczorem, nie chcę pozbawiać przyjemności pobawienia się nim w ciągu dnia osobom, których nie ma teraz na forum. Na razie życzę dobrej nocy
11 mar 01:51
Basia: No i gdzie rozwiązanie ?
21 kwi 00:51
soulee: Anna jest poza domem, to Basia jest poza domem − A Clara jest poza domem i Anna jest poza domem, to Basia jest w domu − B A∩B = ∅ Basia nie istnieje kropka
24 kwi 00:28
Bogdan: 49722 I co Ty na to Basiu, jesteś gdzieś, czy Cię nie ma? emotka
24 kwi 00:32
Basia: Brawo soulee ! Druga sensowna odpowiedź ! Pierwsza była Ety.
24 kwi 00:32
Basia: Widzisz Bogdanie, nie istnieję. Musisz więc podać tę odpowiedź, żebym mogła znowu zaistnieć. Pozdrawiam
24 kwi 00:33
Bogdan: Skoro się Basiu odezwałaś, to jednak istniejesz i istniej jak najdłużej.
24 kwi 00:36
Eta: Też jestem zaaaaaaa emotka
24 kwi 00:40
Basia: Laptop mi "zdechł", dokładnie tasiemka, która odpowiada i za transfer danych na matrycę, i za zasilanie do neonówek , a że on już nie pierwszej młodości, ponad miesiąc szukałam na Allegro odpowiedniej w rozsądnej cenie. Oczywiście w tydzień mogłam ją mieć od IBM (ciągle mają części zamienne do wszystkich ThinkPad−ów, które sami produkowali), ale za taką cenę, że chyba bardziej opłacałoby się nowy komputer kupić. Próbowałam to zlutować, bo śmiesznie, ale te nitki, które transmitują dane były dobre, a pękły tylko te, które odpowiadają za zasilanie, niestety nie udało się. Pękały jeszcze bardziej ochoczo. No a na cudzym to wiadomo, tylko to co najbardziej konieczne.
24 kwi 00:59
mama: 1. jesli A, B i C sa w domu, to wszystko sie zgadza 2. jesli A i B sa poza domem, a C w domu, to tez sie wszystko zgadza, wiec gdzie jest Basia, nie wiadomo emotka
24 kwi 09:00
Tomek.Noah: Troche dziwne te zadanie Pierwsze zadanie jest napewno dobrze no ale drugie nie jest prawdziwe wg "rozpiski dla debila" (nie urazajac nikogo, bo sam korzystam a znie )
24 kwi 11:19
Tomek.Noah: Odp. Basia jest out
24 kwi 11:20
Basia: a skąd wiesz, że te implikacje w ogóle są prawdziwe ? może obie są fałszywe
24 kwi 11:22
Tomek.Noah: pierwsza napewno jest dobrze bo obydwa czlony maja taka sama wartosc logiczna a wiec 0 albo 1 rownoczesnie cos robia ''...jesli ta to i ta ..." "... jesli nie ta to i nie ta..."
24 kwi 11:27
Basia: załóżmy, że obie implikacje są prawdziwe i przyjmijmy p− Anna jest w domu q− Klara jest w domu r− Basia jest w domu mamy ~p⇒~r ~p∧~q⇒r oba poprzedniki nie mogą być prawdziwe, bo z prawdy nie może wynikać fałsz czyli mam trzy możliwiści 1. oba poprzedniki fałszywe (bo z fałszu może wynikać prawda i każda implikacja F⇒T jest prawdziwa) 2. pierwszy prawdziwy i drugi fałszywy 3, pierwszy fałszywy i drugi prawdziwy 3. odpada w przedbiegach bo jeśli ~p=F ⇒ ~p∧~q=F 2. ~p=T ⇒ ~r=T ~p∧~q=F ⇔ T∧~q=F ⇔ ~q=F czyli może być: Anna poza domem, Klara w domu, Basia poza domem 1. ~p=F ⇒ ~r może być i fałszywe i prawdziwe ~p∧~q=F ⇒ r może być i fałszywe i prawdziwe w tym przypadku nie da się stwierdzić gdzie jest Basia może być bowiem Anna w domu, Klara w domu, Basia w domu Anna w domu, Klara w domu, Basia poza domem Anna w domu, Klara poza domem, Basia w domu Anna w domu, Klara poza domem, Basia poza domem
24 kwi 11:43
Basia: wiem, że to jest trochę dziwaczne, ale takie są prawa logiki formalnej
24 kwi 11:44
Tomek.Noah: hmmm dziwny rozpis Basiu ale i tak uwazam ze basia z zadania jest poza domem i robilem dla dwuch przypadkow czyli ze pierwsze zdanie jest prawdziwe i potem nie prawdziwe i wyszlo ze Basi nie ma w domu
24 kwi 13:03
Basia: sęk w tym, że oba poprzedniki mogą być fałszywe masz wtedy implikacje F ⇒ Basia jest w domu F ⇒ Basia jest poza domem obie implikacje są prawdziwe , bo tylko implikacja T⇒F jest fałszywa a tu masz implikacje F⇒T i F⇒F lub F⇒F i F⇒T; każda prawdziwa tak jak prawdziwe są takie dwie implikacje 2+2=5 ⇒ 2+3=6 2+2=5 ⇒ 2+3≠6
24 kwi 13:19