ABBA - zadanie
Bogdan:
Zadanie dla wytrwałych.
Jeśli Anna jest poza domem, to Basia jest poza domem. jeśli Clara jest poza domem i Anna
jest poza domem, to Basia jest w domu. gdzie jest Basia?
11 mar 01:06
Julek:
Nie można tego określić, bo "jeśli" nie jest stwierdzeniem, które mogłoby ustosunkować
położenie Basi.
11 mar 01:12
Bogdan:
Zadanie ma rozwiązanie i można je logicznie uzasadnić.
11 mar 01:16
Malaa: poza domem.
11 mar 01:20
Bogdan:
Nie wystarczy odpowiedź, trzeba ją jeszcze uzasadnić.
11 mar 01:22
Malaa: basia jest poza domem zawsze wtedy co anna
jesli anna jest poza domem i clara − to basia jest w domu.
skoro musi byc spelniony pierwszy warunek

to basia musi byc poza domem jesli anna poza nim
jest − a nikt nie napisal ze clara musi byc koniecznie poza domem

może się mylę......ale cóż − moje rozumowanie tego
11 mar 01:24
Eta:
Basia jest cały czas na forum

czyli
jest w domu ( no może być też w kawiarence internetowej
11 mar 01:26
Basia: Z punktu widzenia logiki formalnej nie
p − Anna jest w domu
q − Clara jest w domu
r − Basia jest w domu
prawdziwe są implikacje
~p ⇒ ~r
~p∧~q ⇒ r
poprzednik jednej z nich musi być prawdziwy, drugiej fałszywy
to jest możliwe ⇔ ~p jest prawdziwe, a ~q jest fałszywe ⇔
Anna jest poza domem i Clara jest w domu
nie da się natomiast określić prawdziwości zdania r, czyli nie da się powiedzieć gdzie jest
Basia
11 mar 01:36
Basia: sorry błąd; pogubiłam się w tych "nieprawda, że"
poprzedniki obu mogą być fałszywe i dlatego nie da się powiedzieć gdzie jest Basia
(implikacja F⇒T jest prawdziwa)
11 mar 01:39
Basia: Tylko jedno z tych zdań jest prawdziwe. Basia jest w domu.
11 mar 01:42
Bogdan:
Wrócę do tego zadania dzisiaj wieczorem, nie chcę pozbawiać przyjemności pobawienia
się nim w ciągu dnia osobom, których nie ma teraz na forum.
Na razie życzę dobrej nocy
11 mar 01:51
Basia: No i gdzie rozwiązanie ?
21 kwi 00:51
soulee: Anna jest poza domem, to Basia jest poza domem − A
Clara jest poza domem i Anna jest poza domem, to Basia jest w domu − B
A∩B = ∅
Basia nie istnieje
kropka
24 kwi 00:28
Bogdan:
49722
I co Ty na to
Basiu, jesteś gdzieś, czy Cię nie ma?
24 kwi 00:32
Basia:
Brawo soulee !
Druga sensowna odpowiedź !
Pierwsza była Ety.
24 kwi 00:32
Basia:
Widzisz Bogdanie, nie istnieję.
Musisz więc podać tę odpowiedź, żebym mogła znowu zaistnieć.
Pozdrawiam
24 kwi 00:33
Bogdan:
Skoro się Basiu odezwałaś, to jednak istniejesz i istniej jak najdłużej.
24 kwi 00:36
Eta:
Też jestem zaaaaaaa
24 kwi 00:40
Basia:
Laptop mi "zdechł", dokładnie tasiemka, która odpowiada i za transfer danych na matrycę, i za
zasilanie do neonówek , a że on już nie pierwszej młodości, ponad miesiąc szukałam na Allegro
odpowiedniej w rozsądnej cenie. Oczywiście w tydzień mogłam ją mieć od IBM (ciągle mają części
zamienne do wszystkich ThinkPad−ów, które sami produkowali), ale za taką cenę, że chyba
bardziej opłacałoby się nowy komputer kupić. Próbowałam to zlutować, bo śmiesznie, ale te
nitki, które transmitują dane były dobre, a pękły tylko te, które odpowiadają za zasilanie,
niestety nie udało się. Pękały jeszcze bardziej ochoczo. No a na cudzym to wiadomo, tylko to
co najbardziej konieczne.
24 kwi 00:59
mama: 1. jesli A, B i C sa w domu, to wszystko sie zgadza
2. jesli A i B sa poza domem, a C w domu, to tez sie wszystko zgadza,
wiec gdzie jest Basia, nie wiadomo
24 kwi 09:00
Tomek.Noah:
Troche dziwne te zadanie

Pierwsze zadanie jest napewno dobrze no ale drugie nie jest
prawdziwe wg "rozpiski dla debila" (nie urazajac nikogo, bo sam korzystam a znie

)
24 kwi 11:19
Tomek.Noah: Odp. Basia jest out
24 kwi 11:20
Basia:
a skąd wiesz, że te implikacje w ogóle są prawdziwe ?
może obie są fałszywe
24 kwi 11:22
Tomek.Noah:
pierwsza napewno jest dobrze

bo obydwa czlony maja taka sama wartosc logiczna a wiec 0 albo
1
rownoczesnie cos robia ''...jesli ta to i ta ..." "... jesli nie ta to i nie ta..."
24 kwi 11:27
Basia:
załóżmy, że obie implikacje są prawdziwe i przyjmijmy
p− Anna jest w domu
q− Klara jest w domu
r− Basia jest w domu
mamy
~p⇒~r
~p∧~q⇒r
oba poprzedniki nie mogą być prawdziwe, bo z prawdy nie może wynikać fałsz
czyli mam trzy możliwiści
1. oba poprzedniki fałszywe (bo z fałszu może wynikać prawda i każda implikacja F⇒T jest
prawdziwa)
2. pierwszy prawdziwy i drugi fałszywy
3, pierwszy fałszywy i drugi prawdziwy
3. odpada w przedbiegach bo jeśli ~p=F ⇒ ~p∧~q=F
2.
~p=T ⇒ ~r=T
~p∧~q=F ⇔ T∧~q=F ⇔ ~q=F
czyli może być:
Anna poza domem, Klara w domu, Basia poza domem
1.
~p=F ⇒ ~r może być i fałszywe i prawdziwe
~p∧~q=F ⇒ r może być i fałszywe i prawdziwe
w tym przypadku nie da się stwierdzić gdzie jest Basia
może być bowiem
Anna w domu, Klara w domu, Basia w domu
Anna w domu, Klara w domu, Basia poza domem
Anna w domu, Klara poza domem, Basia w domu
Anna w domu, Klara poza domem, Basia poza domem
24 kwi 11:43
Basia: wiem, że to jest trochę dziwaczne, ale takie są prawa logiki formalnej
24 kwi 11:44
Tomek.Noah:
hmmm dziwny rozpis Basiu ale i tak uwazam ze basia z zadania jest poza domem i robilem dla
dwuch przypadkow czyli ze pierwsze zdanie jest prawdziwe i potem nie prawdziwe i wyszlo ze
Basi nie ma w domu
24 kwi 13:03
Basia:
sęk w tym, że oba poprzedniki mogą być fałszywe
masz wtedy implikacje
F ⇒ Basia jest w domu
F ⇒ Basia jest poza domem
obie implikacje są prawdziwe , bo tylko implikacja T⇒F jest fałszywa
a tu masz implikacje F⇒T i F⇒F lub F⇒F i F⇒T; każda prawdziwa
tak jak prawdziwe są takie dwie implikacje
2+2=5 ⇒ 2+3=6
2+2=5 ⇒ 2+3≠6
24 kwi 13:19