Maturalne.
Madlen: Uzasadnij żę wariancja wszystkich wyrazów dowolnego skończonego ciągu liczbowego stałego równa
jest zer.
Średnia miesięczna dochodów Pana Z, z ostatniego kwartału wynosi 4114zł. Wiedząc że mediana
jest równa 3112 zł wyznacz średni dochód pozostałych dwóch miesięcy.
Z pewnego n−elementowego zbioru omega tworzymy jego podzbiory. ile elementów ma zbiór omega
jesli wiadomo ze podzbiorów które zawieraja co najwyzej dwa elementy jest 121.?
Basia:
ad.1
| | n(c−c)2 | |
wariancja = |
| =0 |
| | n2 | |
ad.2
x,y,z dochody kolejnych miesięcy uporządkowane rosnąco
mediana=y
y=3112
x+z+3112=3*4114
x+z=3*4114−3112
policz do końca
ad.3
podzbiory, które zawierają co najwyżej dwa elementy to:
zbiór pusty 1
zbiory 1−elementowe n
rozwiąż równanie
2+2n+n
2−n=242
n
2+n−240=0
Δ itd.
pamiętaj, że n∊N