trójkąt
bodziu: Kąt wpisany w koło ma miarę 20 stopni i jest oparty na łuku długości 4 pi cm. Oblicz pole
wycinka koła wyznaczonego przez ten łuk.
24 kwi 10:37
Basia:
a w ogóle to można jaśniej; anuluję poprzednie, tam są błędy
teraz będzie dobrze
24 kwi 10:51
bodziu: Dlaczego?
| długość łuku wycinka | | 20 | |
| = |
| |
| długość okręgu | | 360 | |
| pole wycinka | | 20 | |
| = |
| |
| pole koła | | 360 | |
24 kwi 10:56
Basia:
miara kąta środkowego opartego na tym samym łuku co kąt wpisany 20 jest dwa razy większa, czyli
kąt środkowy α=40
| długość łuku wycinka | | α | |
| = |
| |
| długość okręgu | | 360 | |
| 4π | | 40 | | 4 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 2πr | | 360 | | 36 | | 9 | |
r=2*9=18
| pole wycinka | | 40 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| pole koła | | 360 | | 9 | |
| | πr2 | | π*182 | | π*18*18 | |
Pw= |
| = |
| = |
| =2*18*π=36π |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
24 kwi 10:57
bodziu: Dziękuje jesteś wielka
24 kwi 11:01
Basia:
bo długość łuku i pole wycinka są wprost proporcjonalne do miary kąta środkowego
odpowiadającego temu wycinkowi
zauważ:
| | 2πr | |
kąt środkowy = 180 ⇒ wycinek=półkole ⇒ długość łuku = |
| =πr |
| | 2 | |
| | 2πr | | πr | |
kąt środkowy = 90 ⇒ wycinek=ćwiartka okręgu ⇒ długość łuku = |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |
| | 2πr | | πr | |
kąt środkowy = 60 ⇒ wycinek=16okęgu ⇒ długość łuku = |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | |
itd.
z polem jest tak samo
24 kwi 11:02