Naszkicuj wykres funkcji
Basia : Naszkicuj wykres funkcji
y=−2√2x2−4x
−2√2x2+4x
wyznacz przedziały, w których funckcja jest rosnąca oraz malejąca
podaj zbiór wartości oraz zbiór argumentów
24 kwi 14:41
rozszerzone: w poprzednim poście podałam miejsca zerowe: x=0, x=−
√2 o ile dobrze pamiętam

teraz wiedząc,
| | −b | | −Δ | |
że jest to f.kwadratowa, wyznacz sobie jeszcze wierzchołek W( |
| , |
| ) i naszkicuj |
| | 2a | | 4a | |
parabolę
24 kwi 14:44
Basia : Nie wiem, czy dobrze obliczyłam wierzchołek, ponieważ obie współrzędne mają √2
24 kwi 15:06
Jack: współrzędna "x" wierzchołka paraboli to będzie średnia arytm. pierwiastków. Prościej, bez
delty.
24 kwi 15:15
Basia : Nie za bardzo rozumiem
24 kwi 15:17
Jack: zastanów się tylko, co napisałem. masz pierwiastki, liczysz ich średnią arytm. Stąd masz
wierzchołek paraboli. Potem widzisz że funkcja ma ramiona w dół, więc od −∞ do wierzchołka
paraboli rośnie, a od wierzchołka do +∞ maleje. Ponadto łatwo odczytasz zbiór wartości i
argumentów (co jest szczególnie proste).
24 kwi 15:19
Basia : To w końcu wierzchołek jakie będzie miał współrzędne
24 kwi 16:02
Jack:
Dla f(x)=y=−2√2x2−4x=−2x(√2x+2) pierwiastki to 0 oraz √2x+2=0 ⇔ x=−√2.
Wierzchołek paraboli będzie miał współrzędną "x" oznaczaną przez
p=0−√22=−√22. Łatwo z tego q wyliczyć f(−√22)=q.
24 kwi 16:09
Basia : Dlaczego pierwiastki to 0 i x=−√2
24 kwi 17:36
Basia : Pomóż mi! Naprawdę tego nie rozumiem
24 kwi 18:55
24 kwi 19:33