matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg geometryczny.Oblicz x i y
Grzechu:
(−1, x, y, 1/8) x=? y=?
24 kwi 09:57
Basia:
z wzoru na wyraz ogólny ciągu geometrycznego a
n
=a
1
*q
n−1
a
1
=−1 a
4
=
1
8
a
4
=a
1
*q
3
1
8
=−1*q
3
q
3
=−
1
8
q=−
1
2
x=a
2
=a
1
*q y=a
3
=a
1
*q
2
podstaw i policz
24 kwi 10:27