pomocy
mickey: Oblicz dlugosc przeciwprostokatnej trojkata prostokatnego o obwodzie 20cm, jeśli wiesz, że
promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy 1cm.
24 kwi 20:29
soulee: cholera, potrzebuje wzoru na w trojkącie prostokątnym (chyba istnieje) o podstawić
a = x
b = y
c = 20 − x − y
24 kwi 21:03
soulee: nie znam wzoru na r okregu wpisanym w trojkat po prostu
24 kwi 21:04
mickey: no to mam z tablic ze
r=c/2
r=P/p=ab/a+b+c gdzie p jest rowne p = a+b+c/2 to polowa obwodu
i jeszcze jeden to r=a+b−c/2 i to chyba bedzie dobry wzor
24 kwi 21:13
soulee: no i pod ten ostatni
24 kwi 21:22
mickey: dziekuje
24 kwi 21:24