parametr m i wzory Viete'a
Fisieeenka:
1. Dla jakich m suma kwadratów pierwiastków rzeczywistych równania x2−(m−5)x+2(3−m)=0 jest
najmniejsza?
2. Dla jakich m rozwiązania x1 i x2 równania x2−4mx+3m2=0 spełniają warunek 5∊(x1x2) ?
Proszę o podpowiedzi do tych zadań, jakich warunków muszę użyć.? Czy 5∊(x1x2) ⇔ x1x2=5 ?
24 kwi 16:56
Amaz: zad1
x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2, to taka podpowiedz
24 kwi 17:34
Fisieeenka: Yh.. to akurat wiem. chodzi mi o warunek. Bo nie mam pojęcia jaki mam dać.. x12+x22 =
minimum.?
no takiego warunku chyba nie ma, prawda.?
A w zadaniu drugim nie rozumiem dokładnie "x1 i x2 spełniają warunek 5∊(x1x2)."
24 kwi 18:10
Fisieeenka: Proooszeee o pomooc.
24 kwi 18:51
Amaz: no dobra zrobie Ci pierwsze zadanie, poswiece sie
24 kwi 18:58
Fisieeenka: Nieee, ja nie chcę rozwiązania.! muszę to sama zrobić.

Ja chcę tylko warunki.!

24 kwi 18:59
Amaz:
x
1+x
2=m−5
x
1x
2=2(3−m)
(m−5)
2 − 2*2(3−m)=m
2−14m−13=0
no i to przyjmuje wartość najmniejszą w wierzchołku tej paraboli, czyli musisz policzyć p i to
bedzie wynikiem
24 kwi 19:03
Amaz: oj sory, no ale przyznasz, że to nie jest trudne
24 kwi 19:04
Amaz: co do zadania 2, ja rozumiem to tak, że x1*x2 ma się równać 5, i wtedy policzysz dla jakich m
x1*x2=5
24 kwi 19:05
Fisieeenka: No dziękuję.

No zgadza się, wcale nie jest trudne. Tak robiłam na początku, ale stwierdziłam,
że to nie będzie najmniejsza wartość. xD Aa i mi się wydaje, że tam będzie m
2−6m+13=0. ;>
Czyli wtedy p=3. Dobrze.?

2. No właśnie tak mi się wydaje, że x
1x
2=5 Wtedy m=
√53 tak.?;>
24 kwi 19:45