Oblicz, dla jakich wartości m funkcja kwadratowa f okreslona wzorem:
Pawcio: Oblicz, dla jakich wartości m funkcja kwadratowa f okreslona wzorem:
a) f(x)=x2−mx+1 przyjmuje tylko wartości dodatnie
b) f(x)=x2−2mx−3 ma oś symetrii o równaniu x=1
20 gru 13:58
Godzio:
a) funkcja przyjmuje zawsze wartosci dodatnie kiedy jej wierzchołek jest ponad osią x i jest to
funkcja rosnąca więc:
x
2 => jest funkcja rosnąca
Δ=m
2 −4
q>0
−m
2 + 4 >0
m
2 < 4
m<4 ∧ m> −4
m∊(−4,4)
20 gru 14:03
Godzio:
oś symetrii x=1 czyli wierzchołek p=1
1=m
20 gru 14:06
Pawcio: dzieki ziomus jestes wielki
20 gru 14:08
hmmm?: Hmm.. NIE jestem pewna,ale czy nie powinno być :
m2 < 4
m<2 ∧ m<−2
m∊(−2,2)
24 kwi 19:07