Wyznacz wyraz ogólny ciągu arytmetycznego
Kamil: Wyznacz wyraz ogólny ciągu arytmetycznego.
a1=?
r=?
a3+a2=14 , a10 −a3=14
24 kwi 12:04
eh..: a3=a1+2r
a2=a1+r
a10=a1+9r
i teraz robimy z tego układ równań'
a1+2r+a1+r=14
a1+9r−a1−2r=14
2a1+3r=14
7r=17
zatem r=2 podstawiasz do pierwszego równania 2a1+6=14 2a1=14−6 a1=4
24 kwi 12:30
eh..: wzór ogólny
an= a1+ (n−1)*r
an=4+(n−1)*2
24 kwi 12:31
Kamil: a1+9r−a1−2r=14
czemu jest −2r a nie +2r
24 kwi 12:41
eh..: ponieważ odejmujesz cały wyraz a3 a on ma wzór a1+2r czyli jak dasz minus przed nawiasem to
całości zmieniasz znak
−(a1+2r)= −a1−2r
24 kwi 12:45
Kamil: a skąd się wzięło 7r=17
24 kwi 12:47
eh..: sorki tam miało być 7r=16 a wzięło się to z równania trochę wyżej, a1+9r−a1−2r=14 a1
się zredukuje i będzie 9r−2r czyli to się równa 7r −lewa strona a po prawej pozostaje te 14
7r=14 dzielisz przez 7 i wychodzie r=2
24 kwi 12:54
eh..: 7r=14* yak miało byś

jaka gafa..
24 kwi 12:54
Hubert: Suma n kolejnych początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego wyraża się wzorem Sn=5n−n2.
Oblicz a1 i r
26 wrz 18:15
ZKS:
Wskazówka
S1 = a1
S2 = a1 + a2 = 2a1 + r.
26 wrz 18:28