Przekształcenie wykresów funkcji
A.! :) : Ja mam takie pytanie. Co dzieje się z wykresem funkcji, gdy przekształcamy go przez
powinowactwo?
Na przykład:
a) f(x)= 2 f(x) (rozciąga się 2 razy wzdłuż osi OY? ) tzn. w górę i w dół?
| | 1 | |
f(x) = |
| f(x) (ściąga się 2 razy wzdłuż osi OY? ) |
| | 2 | |
b) f(x) = f(2x) (ściąga się 2 razy wzdłuż osi OX? ) tzn. w prawo i lewo?
| | 1 | |
f(x) = f( |
| x) (rozciąga się 2 razy wzdłuż osi OX?) |
| | 2 | |
Czy ktoś może mi powiedzieć, czy dobrze myślę?
I czy ktoś mógłby mi podać jakieś przykłady funkcji, takich prostych? Chodzi mi o rysunki do
tych poszczególnych przykładów, żebym była w stanie to pojąć... I umieć odczytać z wykresu

Bardzo proszę o pomoc!