Liczby rzeczywiste
Mateusz: Liczbę pierwszą 2011 zapisano w postaci a2−b2 , gdzie a i b są liczbami naturalnymi. Oblicz
a2 + b2.
23 kwi 18:19
Orzech: Bardzo mi zależy na tym zadaniu. Wynik to 2022061
23 kwi 19:15
Eta:
liczba pierwsza ma dwa podzielniki 1 i sama siebie
więc 2011= 1*2011 lub 2011= 2011*1
a
2−b
2= ( a−b)(a+b)
zatem: 2011= (a−b)(a+b) =>
a−b= 1 a−b= 2011
i lub −−−− ten układ odpada , bo a= 1−b
sprzeczność
a+b= 2011 a+b= 1
Pozostaje do rozwiązania pierwszy układ:
otrzymasz :
a= 1006 to b= 1005
zatem: a
2+b
2= 1006
2+ 1005
2= 1 012 036 = 1 010 025=
2 022 061
23 kwi 19:51