Liczby...
Prawdziwy: Liczby 2a−3,a,2a+3, w podanej kolejnosci,tworza ciąg geometryczny.Wyznacz a. Prosze o
rozwiazanie
23 kwi 23:07
damorka:
(2a−3, a, 2a+3)− c. geometryczny
z własności c. geom. wiemy, że:
a2a−3= 2a+3a
a2= (2a−3)(2a+3)
a2= 4a2 − 9 (wzór skróconego mnożenia)
3a2−9 = 0 / :3
a2−3=0
a2= 3
a= √3 ⋁ a= − √3
23 kwi 23:21
Basia:
w ciągu geometrycznym
an2 = an−1*an+1
czyli
a2=(2a−3)(2a+3)
rozwiąż to równanie
23 kwi 23:21
Eta:
x, y, z −− tworzą ciąg geom. => y
2= x*z
to a
2=(2a−3)(2a+3)
a
2= 4a
2−9
a
2= 3 => a=
√3 lub a= −
√3
23 kwi 23:23
Prawdziwy: dzieki!
24 kwi 11:18