help!
Wydi: Środek okręgu przechodzącego przez punkty A = (1, 4) i B = (−6, 3) leży na osi Ox.
Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej AB i oddalonej od początku układu
współrzędnych o
√2 .
metodą na chybił trafił wbiłem cyrkiel w pkt. (−2;0) i wyszedł okrąg przechodzący przez te 2
pkt.
Jak to zrobić metodą obliczeniową

?
17 kwi 17:00
Wydi:
18 kwi 12:49
Wydi:
24 kwi 23:37
Bogdan:

A = (1, 4), B = (6, 4)
Środek okręgu S = (x
0, 0)
|AS|
2 = |BS|
2 ⇒ (x
0 − 1)
2 + (0 − 4)
2 = (x
0 + 6)
2 + (0 − 3)
2 ⇒ ......
25 kwi 00:22
Jack: nie wiem po co właściwie informacja o tym okręgu.... skoro mamy wyznaczyć odległość prostej
prostopadłej do prostej przechodzącej przez A i B od początku układu współrzędnych. Mi wyszły
proste y=−7x+5 oraz y=−7x−5.
25 kwi 00:32
Eta:
y= −7x
−10 lub y= −7x
+10
25 kwi 00:56
Jack: racja, odwrotnie pewną rzecz podzieliłem (źle mi przez to wyszedł punkt styczności okręgu i
prsotej)
25 kwi 01:01
Eta:
ja liczyłam tak:
a
AB=
17
to szukana prosta ma równanie: y= −7x +b O(0,0) d=
√2
IbI=
√100
IbI = 10 => b= 10 v b= −10
25 kwi 01:06
Jack: Ja liczyłem troszkę inaczej (bez tego wzoru na odległość) ale faktycznie zrobiłem błąd dzieląc
obustronnie przez pewien ułamek. Ładnie mi wyszło, więc się ucieszyłem i zlekceważyłem
sprawdzenie
25 kwi 01:09
Eta:
25 kwi 01:15
Bogdan:
Ja tak rozwiązywałem:
| | 1 | |
k1 − prosta zawierająca punkty A, B: y = a1x + b1, a = |
| |
| | 7 | |
k
2 − prosta prostopadła do k
2: y = −7x + b
2
Prosta k
2 jest styczna do okręgu x
2 + y
2 = 2.
x
2 + (−7x + b
2)
2 = 2 ⇒ 50x
2 − 14bx + b
2 − 2 = 0, założenie: Δ = 0
Δ = 400 − 4b
2 = 0 ⇒ b
2 − 100 = 0 ⇒ b = 10 lub b = −10
25 kwi 01:18
Eta:
I na jedno wyszło
25 kwi 01:19
Eta:
hehe ........ ale u mnie najmniej liczenia
25 kwi 01:20
Bogdan:
25 kwi 01:22