...
Żobras: witam, zna ktoś się na tym?
Wykres funkcji liniowej f przechodzi przez punkt A=(−2;4) i przecina oś 0y w tym samym punkcie
co wykres funkcji g(x) = −x3 + 2x2 − 3x + 4. Podaj wzór funkcji f
24 kwi 12:15
Basia:
punkty leżące na osi OY mają odciętą x=0
czyli wykres funkcji g(x) przecina oś OY w punkcie B(0,g(0))
g(0)=4 czyli
B(0,4)
teraz napisz równanie funkcji liniowej y=ax+b
przechodzącej przez A i B
24 kwi 12:34
Jack:
y=ax+b wzór f. liniowej
Zeby podać dokładny wzór f. liniowej, wystarczą nam dwa punkty. Pierwszy mamy dany. Drugi
policzymy, ponieważ wiemy, jak policzyć punkty przecięcia g(x) z osią OY − wówczas x=0. Zeby
więc wyznaczyć drugi punkt, musimy policzyć g(0). Wyliczymy w ten sposób punkt B=( 0, g(0) ).
24 kwi 12:34