stożek
chinka365: Trójkąt prostokątny o bokach dl.: 2
√6, 4
√3 i 6
√2 obraca się dokoła przeciwprostokątnej.
Oblicz:
a)objętość powstałej bryły
b) pole powierzchni tej bryły
i jeśli mogę prosić to rysunek
23 kwi 20:47
Basia:

To są dwa ostrosłupy.
Promień podstawy w obu = r
Wysokość pierwszego = y; drugiego x
2
√6=
√4*6=
√24
4
√3=
√16*3=
√48
6
√2=
√36*2=
√72
czyli 2
√6<4
√3<6
√2 ⇒
a=2
√6
b=4
√3
c=6
√2
x+y=c
x+y=6
√2
tr.BDC ~ tr.ABC
rb=
ac=
ya
r=
a*bc
| | 2√6*4√3 | | 8√18 | | 8 | |
r= |
| = |
| = |
| *√182 = 43*√9=43*3=4 |
| | 6√2 | | 6√2 | | 6 | |
| | 4*6 | | 4√2 | |
y= |
| = U{4}{√2= |
| =2√2 |
| | 6√2 | | 2 | |
x=6
√2−y=4
√2
V=V
1+V
2
P=P
b1+P
b2
podstaw do wzorów i wykonaj obliczenia
23 kwi 23:17
chinka365: nie wychodzi mi jeszcze prawidłowy wynik pola całkowitego

, ponieważ wynik ma wyjść
8(
√6+2
√3)π
24 kwi 12:14