matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pliska
Kacha:
Pomoże ktoś, bardzo proszę
wykaż, że ciąg a
n
= 5 * 2
n
+
1
jest geometryczny
24 kwi 12:06
Basia:
a
n+1
=5*2
n+1+1
=5*2
n+2
a
n+1
=
a
n
5*2
n+2
=2
n+2−(n+1)
=2
n+2−n−1
=2
1
=1
5*2
n+1
a
n+1
czyli ciąg jest geometryczny bo iloraz
jest stały i nie zależy od n
a
n
24 kwi 12:09