graniastosłup prawidłowy czworokątny
kar: Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny o wysokościach h=4 i i przekatnej podstawy
d=4.Przekatna sciany bocznej tego graniastoslupa jest nachylona do podstawy pod kątem:
23 kwi 19:18
Kejt:

a
√2=d
a
√2=4
a=2
√2
tgα=
ha
dalej dasz radę?
23 kwi 19:32
kar: zle nie wyszlo mi
23 kwi 19:59
Kejt: wiesz ile powinno wyjść?
23 kwi 20:00
kar: nie wlasnie nie , zle podstawiam
23 kwi 20:11
chinka365:

miałam takie zadania ostatnio na matematyce, i się okazało że "Przekątna ściany bocznej tego
graniastosłupa jest nachylona do podstawy pod kątem" o ten kąt chodziło, bo jeśli by mówić o
twoim kącie to trzeba powiedzieć " przekątna ściany bocznej nachylona do krawędzi podstawy"
23 kwi 20:19
Kejt: ych.. faktycznie..zaraz poprawię.
23 kwi 20:34
Kejt:

b
2=4
2+(2
√2)
2
b=2
√6
o niebieskie to będzie
12d czyli 2
cosα=
2b=
22√6
mam nadzieję, że tym razem jest dobrze..
23 kwi 20:48