Czy mógłby mi ktoś pomóc w tych zadaniach?
Natalia: Od razu mówię orłem z matmy nie jestem i mam problem z rozwiązaniem tych zadań. Wiem, że jest
ich sporo ale mam nadzieję, że nie zostawicie mnie bez pomocy

Podejrzewam, że teraz
większość z was myśli, że w ogóle nie próbowałam tego rozwiązać tylko od razu proszę o pomoc,
ale tak nie jest... Próbowałam je rozwiązać tylko moje wyniki nie zgadzały się z tymi
poprawnymi stąd moja prośba... Byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś pomógł mi je zrobić. I
jeśli nie byłoby to kłopotem, to prosiłabym o jak najdokładniejsze zapisy żebym się w tym
połapała. Dla ułatwienia podam wyniki jakie powinny wyjść.
A)
6*(sin30*−cos60) * (tg30+cos30) = 6* (1/2−1/2) * (pierwiastek z 3 przez 3+ pierwiastek z 3
przez 2) = ?
Wynik: 1
B)
12* (tg60−cos60) * (tg30+cos30) = 12* (pierwiastek z 3− 1/2) * (pierwiastek z 3 przez 3 +
pierwiastek z 3 przez 2) = ?
Wynik= 30 − 5 pierwiastków z 3.
C)
(sin45+ ctg45) * (6* sin60−ctg30) = (pierwiastek z 2 +1) * (6* pierwiastek z 3 przez 2−
pierwiastek z
3= ?
Wynik= pierwiastek z 6 + 2 pierwiastki z 3
D)
(cos45 − cos30) * (cos45+cos30) = ( pierwiastek z 2 przez 2 − pierwiastek z 3 przez 2) *
(pierwiastek z 2 przez 2 + pierwiastek z 3 przez 2)= ?
wynik= −0,25
E)
(3 sin45+ tg60) * (3sin45−tg60)= (3 * pierwiastek z 2 przez 2 + pierwiastek z 3) * (3*
pierwiastek z 2 przez 2 − pierwiastek z 3)= ?
wynik= 1,5
F)
(sin60+cos30) do kwadratu − (sin30+cos60) do kwadratu= (pierwiastek z 3 przez 2 + pierwiastek z
3 przez 2) do kwadratu − (1/2 +1/2)do kwadratu=?
wynik=2
G)
(tg60−sin30) * (cos60−ctg30)= pierwiastek z 3 − 1/2) * (1/2 − pierwiastek z 3) = ?
wynik= − 3,25+ pierwiastek z 3
H)
4(ctg45+ sin60) * (cos30+ tg45) = 4 (1+ pierwiastek z 3 przez 2) * (pierwiastek z 3 przez 2 +
1) = ?
wynik= 7 + 4 pierwiastków z 3)
I) 2 (tg30−sin45) * (cos45− ctg60) = 2 (pierwiastek z 3 przez 3 − pierwiastek z 2 przez 2) *
(pierwiastek z 2 przez 2 − pierwiastek z 3 przez 3)= ?
wynik= − 7 + 4 pierwiastków z 6
Dziękuję wszystkim tym, którzy przeczytali wszystkie przykłady do końca i jeszcze raz proszę o
pomoc.
Z góry bardzo, bardzo dziękuję
23 kwi 15:20
Natalia: Nikt nie pomoże?
Nawet 1 przykładu?
23 kwi 15:45
Dorota: coś w tym pierwszym czyli A − jest źle napisane:((
tam jest 6*(sin30*−cos60) * (tg30+cos30) − napiszę słownie

6 razy sin30 razy −cos60
razy(tg30+cos30)
23 kwi 15:55
R:)): B) =12*(33 + 32 − √3/6 − √3/4) = 12 + 18 − 2√3 − 3√3 =30 − 5√5
23 kwi 16:13
R:)): c) =(√2/2 +1) * (6* √3/2 − √3)= (√2/2 + 1) * (3√3 − √3)=
= (√2/2 + 1 ) *2√3 = √2/2 * 2√3 + 2√3 = √6+ 2√3
23 kwi 16:30
Natalia: Faktycznie przez przypadek źle napisałam...
ma być tak:
6 * (sin30* cos45* ctg60) : (ctg30*sin45)
Dżiękuję bardzo R

:
23 kwi 16:47