Oblicz
Marek: Oblicz
√16+8√2
24 kwi 13:19
Basia:
√24+23*21/2 = √24+27/2 = √28/2+27/2 =
√27/2(21/2+1) = (27/2)1/2*√√2+1 =
27/4*√√2+1 =21+33*√√2+1 =
2*4√23*√√2+1 =2*4√8*√√2+1
prostszej postaci nie da się chyba osiągnąć
24 kwi 13:26
Marek: Nic z tego nie rozumiem
24 kwi 13:35
Jack: √16+8√2=√8(2+√2)=2√2*(√2+√2)
Teraz z tego pierwiastka wyciągamy jeszcze √2.
2√2*(4√2(√√2+1)) =2√2*4√2*√√2+1
24 kwi 14:28
Basia : A w innej postaci nie da się tego zapisać?
24 kwi 14:42
Svanar: hmmm:
√4(4+2√2 = 2√(1+√2)2 = 2 * I1+√2I = 2 + 2√2
liczylem w pamieci, ale nie powinno byc zle
24 kwi 15:01
Basia : Dzięki
24 kwi 15:03
Jack: (1+√2)2=3+2√2≠4+2√2 więc nie jest niestety dobrze...
24 kwi 15:07
R.W.16l: napisałaś
Basia tak:
(2
7/2)
1/2*
√√2+1
a ja proponuję
(2
7/2)
1/2*(
√2+1)
1/2
potem ze wzgl na a
x*b
x=(a*b)
x
[2
7/2*(2
1/2+1)]
1/2=(2
8/2+2
7/2)
1/2=(2
4+2
7/2)
1/2=2
4
/2+2
7/4=4+(
4√2)
7
ale to chyba źle bo widzę wyźej Svanara
24 kwi 15:49
Basia : W końcu co jest dobrze?
25 kwi 10:59
Basia : Nie potrafię znaleźć błędu
25 kwi 11:05
Basia: Kto się do diabła pode mnie podszywa ?
25 kwi 11:16
Basia : A pode mnie?
25 kwi 11:22
POMOCY: Nie będę taka odstąpię ci.
Więc jaki jest prawidłowy wynik?
25 kwi 11:30
POMOCY: Pomóżcie mi
25 kwi 11:36