matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Kombinatoryka
Adam:
Oblicz:
n=1
n−1
=
23 kwi 21:08
Bogdan:
n + 1
n − 1
n + 1
2
(n + 1) * n
=
=
1 * 2
Skorzystałem z zależności:
n
k
n
n − k
=
, (n + 1) − (n − 1) = 2
23 kwi 21:19