Doprowadź do najprostszej postaci:
ninja: Doprowadź do najprostszej postaci:
(sinα+cosα)2+(sinα−cosα)2=
robiłam to ze wzorów skróconego mnożenia i wyszło mina końcu =2sinα2+4sinαcosα
może ktoś mi to spr? prosze o pomoc.
23 kwi 23:02
damorka: sprawdzam
23 kwi 23:05
damorka: oj nie... mi wychodzi 2...
napisz jak to po kolei robiłaś, wyłapiemy błąd
23 kwi 23:06
ninja: podniosłam do
2 tak jest we wzorze (a+b)
2=a
2+2ab+b
2
pewnie jak zwykle gdzieś się tu rypłam.
mozesz napisać Twoje to spr.

?
23 kwi 23:09
damorka: no to rozpisujemy ze wzoru skróconego mnożenia:
sin2α + 2sinαcosα + cos2α + sin2α − 2sinαcosα + cos2α= sin2α+ cos2α + sin2α+ cos2α
koczystamy ze wzoru na jedynkę trygonometryczną:
sin2α + cos2α = 1
tak więc sama widzisz, że to równa się 2.
23 kwi 23:13
ninja: aaa, i się rypnelam w znakach. w tym drugim wzorze.
Dziekuje bardzo
23 kwi 23:19
damorka: 
Chyba czas spać, bo jak to mawia moja mama : umysł niewyspany niczego się nie nauczy

dobranoc
23 kwi 23:22
ninja: hehe , dziękuje bardzo za pomoc i tez juz lece spac

dobranoc
23 kwi 23:23