rozwiąż równanie
kriss: log(x−4)+log(2x−1)=2log(x−4)
23 kwi 20:05
R:)): a znasz odp?
23 kwi 20:17
walet:
Do rozwiązania zadania niepotrzebna jest odpowiedź
23 kwi 20:20
R:)): nie wątpię że nigdy nie sprawdzasz swoich rozwiązań z podaną odp
23 kwi 20:23
R:)): zał x − 4 >0 ⇒ x>4
2x − 1 >0 ⇒ x>0,5
x∊(4,+∞)
log(x−4) +log(2x−1)=2log(x−4)
log[(x−4)(2x−1)]=log(x−4)2
2x2 − x − 8x + 4 = x2 − 8x +16
x2 − x −12 =0
dalej rozwiązujesz jak równanie kwadratowe
23 kwi 20:32
kriss: x1=−3, x2=4, a zatem żadne rozwiązanie nie spełnia warunków zadania. Czy ktoś to potwierdzi?
23 kwi 20:52
walet:
log(x − 4) + log(2x − 1) = 2log(x − 4), założenie: x > 4
log(2x − 1) = log(x − 4)
2x − 1 = x − 4
x = −3 sprzeczność z założeniem
23 kwi 20:58
zxczxc:
23 kwi 21:36