fgdg
***rozszerzone***: Witam!
R−2 zad 7. Określić zb. wartości funkcji:
odp: y∊<−1,2>
Proszę o wyjaśnienie gdzie robię błąd:
f(x)= { v
f(x)={
rysuję to co zapisałam powyżej i wychodzi mi x∊(−
∞,2>
błąd jest prawdopodobnie w obliczeniach... ale nie wiem gdzie, proszę o pomoc.
Jack:
obliczenia są ok. zauważ, że dla x≥0 wychodzi funkcja rosnąca i zb: y∊<−1,2>.
| | −3 | | 3 | |
dla x<0 wychodzi f. malejąca |
| +2= |
| +2, która ma asymtotę poziomą y=2, a w x=0 |
| | −x+1 | | x−1 | |
osiąga wartość −1, czyli jej zb. wartości to zb: y∊<−1,2)
Suma zbiorów to y∊<−1,2>.