zad
olaaa: z karkowa startuja 2 samoloty . najpierw startuje samolot lecacy na polnoc z predkoscia
420km/h. pólgodziny po nim startuje samolot lecacy na zachod z predkoscia 840 km/h . po jakim
czasie od startu pierwszego samolotu odległość miedzy nimi bedzie wynosila 1050km.?
23 kwi 00:14
Amaz: dam Ci taką podpowiedz, że między zachodem a północą jest kąt prosty, więc pewnie trzeba bedzie
narysowac jakis trojkąt prostokątny
23 kwi 00:16
olaaa: też tak myślałam
23 kwi 00:18
olaaa: ale jak to zapisać?
23 kwi 00:21
Amaz: szkoda, że liczby są takie duże, bo nie chce mi się liczyć XDD no dobra, zadanie nawet ambitne.
Odległość 1050 to by była przeciw prostokątną naszego trójkąta prostokątnego. jako a przyjmę
sobie odległość od lotniska samolotu ktory leci 420, a jako b samolot który leci dwa razy
szybciej czyli 840. Zauważam, że po godzinie od startu pierwszego, te samoloty są w
identycznej odleglosci od lotniska, a potem samolot który leci dwa razy szybciej bedzie dwa
razy dalej, zatem b=2a. mozna z pitagorasapoliczyc, że a
2+b
2=1050
2 ⇒ a
2+(2a)
2=1050
2
dalej może Ci się uda, mi się nie chce, bo nie wiem czy dobry trop podjąłem
23 kwi 00:31
Amaz: a wyszlo mi 210*pierwiastek5 , t=s/v zatem (210*pierwiastek5)/210 = pierwiastek z pięciu czyli
troszkę ponad dwie godziny by było, ale to pewnie źle XD
23 kwi 00:42
Amaz: jeśli znasz odpowiedz, to napisz
23 kwi 00:43
olaaa: w odpowiedziach pisze że po 40 minutach

mam nadzieje ze takiego zadania nie dadza na
maturze
23 kwi 18:08