matematykaszkolna.pl
:) Madlen: W wielokącie foremnym K losujemy dwa spośród jego wierzchołków. Prawdopodobieństwo tego że łączy je odcinek nie jest bokiem wielokąta K jest równe 23. Jaki to wielokąt?
24 kwi 19:54
Madlen: policzyłam P(A) i nie wiem co dalej.
24 kwi 19:56
Amaz: No powiedzmy, że ten wielokąt ma n boków. W treści zadania podane jest, że jest to wielokąt foremny, to mówi nam dokładnie tyle, że nie ma tam kątów wklęsłych, żebyśmy nie rozpatrywali jakiś dziwnych przypadkow. Dane mamy prawdopodobieństwo, mysimy policzyć ile jest boków. Tego typu zadania z prawdopodobieństwa robi się tak jakby od tyłu, no to zaczynamy: Odpowiedzmy sobie na pytanie czym jest Ω? No są to wszystkie mozliwości połączeń między wierzchołkami, więc bedzie to liczba przekątnych + liczba boków. Niech liczba boków bedzie
 n(n−3) 
równa n, zatem liczbę przekątnych wyraża się wzorem:

, więc:
 2 
 n(n−3) 
Ω=n +

2 
A−połączenie miedzy wierzchołkami nie jest bokiem, czyli połączenie to jest przekątną, zatem:
 n(n−3) 
A=

2 
Wiemy jeszcze, że
 A 2 
P(A)=

=

Ω 3 
 n(n−3) n(n−3) 
wstawiamy za A=

za Ω=n +

i liczymy n
 2 2 
wyszło mi, że n=7, prawda?
24 kwi 20:24
Amaz: No czyli siedmiokąt foremny jest odpowiedzią o ile się nie pomyliłem emotka
24 kwi 20:26
Madlen: tak emotka masz racje po raz kolejny dziękuje za pomoc emotka
25 kwi 00:12
BorowikSzlachetny: Ja zrobiłem inaczej. Jako Ω wziąłem kombinację 2 z n. Wtedy wziąłem pod uwagę podany w zadaniu przypadek A, że łączący je odcinek nie jest bokiem wielokąta. Czyli musi być przekątną. Stąd wzór n(n−3)/2. Następnie przyrównałem A/Ω=2/3 i wyszło, że 7 emotka
19 lut 19:22